7 végzetes pillanat

Elhunyt a II. világháborús nagy szökés ausztrál túlélője

2015. augusztus 28. 09:47 MTI

Százegy éves korában lehunyt Paul Royle egykori ausztrál pilóta, aki 1944-ben részt vett a Stalag Luft-i náci fogolytáborból való nagy szökésben. Royle vasárnap halt meg egy perthi kórházban, ahol medencecsonttörés miatt megoperálták az után, hogy három hete elesett egy idősotthonban - közölte pénteken fia, Gordon Royle.

Paul Royle egykori ausztrál pilóta

A szövetséges katonafoglyok híres szökését 1963-ban megörökítette A nagy szökés című filmben John Sturges rendező. Royle alakját a filmvásznon Bartlett repülőtiszt szerepében Steve McQueen játszotta. Paul Royle halálával már csak egy túlélő maradt életben a Berlintől mintegy 160 kilométerre délkeletre létesített Stalag Luft III táborból megszökött 76 fogoly közül, a 94 éves brit Dick Churchill egykori repülőtiszt - mondta Gordon Royle.

A túlélők egyfajta klubba tömörültek és hírlevél formájában kommunikáltak egymással, amelyben hírül adták, ha valaki meghalt közülük. A Paul Royle iratai között talált legutóbbi hírlevél szerint a Devonban élő Churchill az utolsó túlélő. "Felhívtam tegnap Dick Churchillt, és elmondtam neki a hírt, hogy ő az utolsó túlélő. Szomorú, de sztoikus volt" - tette hozzá Gordon Royle.

Paul Royle az 1944 márciusában végrehajtott szökésük 70. évfordulóján, tavaly felfedte, hogy soha nem szerette történetük hollywoodi feldolgozását. "Módfelett utáltam a filmet, mivel nem volt semmiféle motorkerékpár és az amerikaiak nem voltak ott" - mondta az ABC ausztrál televíziónak utalva McQueen drámai kísérletére, hogy motorkerékpáron szökjön meg a németek elől.

Az elképzelés, hogy motorkerékpárra pattantak és átrepültek az árammal töltött drótkerítés fölött, távol állt a valóságtól, amelyet sötétség, hideg és terror uralt" - magyarázta Gordon Royle. A 76 megszökött katonából csak hárman - két norvég és egy dán - jutott haza. 21 nemzet 50 katonáját agyonlőtték, amikor elfogták őket. 23 elkapott foglyot visszaküldtek Stalagba vagy más fogolytáborba, és ott élték túl a háborút.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!