2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyre túlsúlyosabbak a turisták, kevesebben szállhatnak fel a velencei gondolákra

2020. július 24. 13:50 MTI

A korábbinál kevesebb utast szállíthatnak egyszerre a velencei gondolások az ágazatra vonatkozó új szabályozás alapján. A szigorítást azzal indokolják, hogy egyre több a túlsúlyos turista, ami megnehezíti a karcsú csónakok irányítását, ráadásul a motoros hajók is mind nagyobb hullámokat vernek a lagunákban.

A július elején elfogadott új szabályzat szerint az eddigi hat helyett csak öt utas szállhat fel egyszerre egy hagyományos gondolára, de kevesebb - 14 helyett 12 - utast vehetnek fel a nagyobb, a Canal Grandén az átkelést biztosító önkormányzati gondolák is.

A velencei gondolások szövetségének volt elnöke, Roberto Luppi szerint az intézkedés nem a gondolások hasznának növelését, kizárólag a turisták biztonságát szolgálja. Mindamellett egy óra gondolázás jelenleg 160 euróba kerül, és minél kevesebben szállhatnak fel egy hajóra, annál több gondolásnak jut munka.

A szövetség és az önkormányzat között létrejött új paktum további kedvezményeket is biztosít az ősi velencei mesterség művelőinek: az eddigi 433-ról 440-re növelik a gondolásoknak maximálisan kiadható engedélyek számát, és eltörlik az elméleti vizsgát azok számára, akik igazolni tudják, hogy legalább négy év szakmai gyakorlattal rendelkeznek a családi vállalkozásnál.

A gondolázás hagyományosan apáról fiúra szálló szakma Velencében. Az elméleti vizsga eltörlésével a feltörekvő fiatal hajósok 150 óra elméleti leckét spórolhatnak meg.

Az elméleti vizsga eltörlése bírálatokat váltott ki, mert sokak szerint a gondolások szövetsége ezzel csak még jobban körülbástyázza magát, kirekesztve a jól fizető szakmából a kívülállókat. A gondolaengedélyek kiadásáról maga a szövetség dönt.

"A velencei gondolások olyanok, mint a muránói üvegek: vagy itt születtek, vagy hamisak. A gondolásokra vonatkozó új előírások nem a kiváltságaik, hanem a város kultúrájának és hagyományának védelmét szolgálják" – jelentette ki a gondolások szövetségének jelenlegi elnöke, Andrea Balbi.

A kedvezményekért cserébe a gondolások vállalták, hogy pontosan betartják a jellegzetes formaruhára vonatkozó aprólékos szabályozást, farmernadrág vagy edzőcipő viselése szigorúan tilos.

A gondolák kiszorítottak minden más hajótípust Velencében a középkorban. Egyes adatok szerint a velencei köztáraság fénykorában körülbelül 10 ezer gondola működött a lagunák városában. A hajók nagyságát és sajátos formáját a 18. század óta törvény szabja meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár