Hitler elfeledett szövetségesei

Egy nemrég előkerült fénykép oldhatja meg Amelia Earhart eltűnésének rejtélyét

2017. július 6. 16:36

A repülés története első nagy női úttörőjének ismeretlen sorsa régóta foglalkoztatja a kutatókat és lelkes amatőröket egyaránt. Earhart a hivatalos verzió szerint a Csendes-óceánba zuhant, mások szerint egy lakatlan szigeten hajtott végre kényszerleszállást. Egy újonnan előkerült fénykép pedig azt a teóriát látszik alátámasztani, miszerint navigátorával együtt japán fogságba került. 

Amelia Earhart

Egy nem mindennapi vállalkozás

Az Atlanti-óceánt 1932-ben egymaga keresztülrepülő Amelia Earhart korának ünnepelt hőse volt. A történelem egyik legelső híres női pilótája 1937-ben egy utolsó nagy vállalkozásra szánta el magát: megkísérelte körberepülni a Földet, amit előtte csak néhányan, a bolygó északi, tehát "rövidebb" részén tettek meg, míg Earhart útvonala javarészt a trópusi égöv mentén haladt.

Miután a Kalifornia állambeli Oakland városából a floridai Miamiba repült, ahol bejelentette útját a sajtó előtt és június 1-én korszerű Lockheed Electra típusú gépével, fedélzetén Fred Noonan navigátor társaságában útnak indult. A következő hónapban sikeresen abszolválták a Dél-Amerika, Afrika, majd Ázsia felett való átrepülést – természetesen számos megállóval útközben – és június 28-án végül megérkeztek Új-Guineába. Innen július 1-én emelkedtek ismét levegőbe és indultak el tervezett útjuk egyik legutolsó szakaszára, a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-sziget felé.

Amelia Earhart

Mivel mindez még a radartechnológia elterjedése előtt történt, Earhart útját egy Howland mellett horgonyzó hajó, az Itasca segítette rádiós iránymeghatározás, illetve füstjelek segítségével. Az Itasca által Earharttól fogadott utolsó jelzés szerint a repülőgép már a sziget közelében járt július 2-ának reggelén, de még nem sikerült megpillantaniuk azt. Ugyanezen jelzés szerint az Elektra repülőgép üzemanyagszintje ekkor már alacsony volt.

Amelia Earhart és Fred Noonan ezt követően mintha eltűnt volna a Föld színéről. A repülőgép sosem érkezett meg Howland szigetére és mindmáig sem a két kalandor holttestét, sem az Elektra lezuhant roncsait nem tudták azonosítani. Az azóta eltelt 80 évben természetesen számos elmélet látott napvilágot Earhart sorsát illetően.

Amelia Earhart és Fred Noonan

Az amerikai kormányzat hivatalos magyarázata – és a legtöbb kutató által valószínűsített verzió – szerint semmiféle rejtély nincs az eset mögött: Earhart nem találta meg a szárazföldet, repülőgépéből az utolsó bejelentkezését követően kifogyott az üzemanyag és az Elektra a Csendes-óceánba zuhant. A gép és utasainak maradványait tehát az óceán mélyén kell keresnünk. A roncsok felkutatására már 2002-ben, majd 2009-ben is indult expedíció, de mindeddig sem a mélytengeri radaros vizsgálatok, sem a felderítő búvárrobotok alkalmazása nem vezetett eredményre.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Amelia EarhartAmelia Earhart és Fred NoonanA közelmúltban előkerült fényképAmelia EarhartAmelia Earhart és a navigátor Fred Noonan
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!