2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Egy eddig csak leírásokból ismert középkori híd nyomaira bukkantak Ljubljanában

2021. augusztus 5. 12:52 MTI

Egy eddig csak feljegyzésekből ismert középkori híd létezésére találták meg az első tárgyi bizonyítékokat a szlovén fővárosban a Ljubljanica folyó mentén végzett ásatások során.

Hentesek hídja
A mai Cipészek hídja a szlovén fővárosban

A régészek a legendás Zlata Ladjica (Aranyhajó) fogadó felújításához kapcsolódva végeztek feltárásokat Ljubljana óvárosában, a Jurčič téren, amikor rátaláltak a hajdani Hentesek hídja alapjaira. Erről a hídról a legkorábbi közvetett feljegyzés egy 1280-as utalás egy Régi hídra ott, ahol jelenleg a Hármashíd található. A Régi híd emlegetése azt jelenti, hogy addigra felépült egy új átkelő – a Hentesek hídja – ott, ahol jelenleg a Cipészek hídja íveli át a Ljubljanica folyót.

Martin Horvat, a Ljubljanai Múzeumok és Galériák (MGML) régésze szerint az ősi híd először valószínűleg tisztán fából készült, beleértve a hídfőket is mindkét parton.

Az elmúlt hónapokban feltárt hídfők későbbiek, valószínűleg 14. századiak, már téglából épültek, míg maga a híd továbbra is fából lehetett.

A fából készült hidat a 19. század második felében egy vashíd váltotta fel, amelyet Johann Nepomuk Hradecky polgármesterről neveztek el. A Hradecky-híd helyén az 1930-as években épült meg a jelenlegi átkelő, a Cipészek hídja, amelynek terveit Jože Plečnik világhírű szlovén építész, várostervező készítette – az ő ljubljanai épületeit a múlt héten ismerte el a világörökség részének az UNESCO.

A Ljubjanica hídjait a rajtuk űzött mesterségekről nevezték el. A Hentesek hídján 16. századi feljegyzések szerint mészárszékek működtek, amelyeket azonban a 17. század elején betiltottak a bűz és a vízszennyezés miatt. A hentesek boltjait később más iparosok, köztük cipészek foglalták el, innét ered a Cipészek hídja elnevezés.

A Jurčič téri ásatásokon több más érdekes felfedezést is tettek, római és középkori rakpartmaradványokat, meglepetésre egy 12. századi kovácsműhelyt, továbbá egy hatalmas 17. század végi vagy 18. század eleji szennyvízcsatornát is találtak.

Az Aranyhajó másik oldalán végzendő feltárások során a régészek a kovácsműhelyhez kapcsolódó további leletekre számítanak, valamint további középkori és későbbi rakpartrészeket remélnek kiásni.
Martin Horvat szerint hajdan ez a Berg néven ismert környék volt Ljubljana fő kikötője a Ljubjanica folyón, raktárakkal és vámházzal. A régész reméli, hogy sikerül megtalálni a vámház alapjait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár