2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Rejtélyes szarkofágokat találtak Ljubljana központjában

2017. október 25. 10:39 MTI

Hét szarkofágra bukkantak régészek szeptember óta a Ljubljana központjában folyó felújítási munkálatok során. A pénteken talált hetedik koporsó igen jó állapotban maradt fenn.

Szarkofág Ljubljana

Péntek délután felnyitott 4. századi szarkofág, amelyben megtalálták az eltemetett maradványait, abban a korszakban készült, amikor már a kereszténység volt az uralkodó a térségben - mondta Martin Horvat, a Ljubljanai Múzeumok és Galériák (MGML) régésze az STA szlovén hírügynökségnek.

Ez azt jelenti, hogy felhagytak azzal, hogy a halott mellé különféle tárgyakat helyezzenek a sírba. Korábban a halott mellé élelmiszert, innivalót, pénzt és kedvenc tárgyait helyezték el. A másik hat szarkofág súlyosan megsérült a földmunkákban, amelyek során még több szarkofág összetört darabja is előkerült. Horvat szerint a területen mintegy 20 vagy még annál is több szarkofág lehetett. Néhány még 1948-ban semmisült meg vízvezeték-fektetéskor.

A római időkben, amikor Ljubljanát Emonának nevezték, ebben a térségben volt két északra vezető főútvonal kereszteződése. „A temetőket akkor a városba vezető utak mellett alakították ki. Aki a városba jött, először a holtakkal találkozott, mielőtt belépett az élők városába” - tette hozzá a régész.

A szarkofágban talált csontok az antropológusok számára érdekesek, mivel elemzésükkel meg lehet tudni, miként élhetett az illető és hogyan halt meg - mondta Horvat. Az MGML a feltárás helyszínére vezetett látogatásokat szervez, a ljubljanaiak részéről hatalmas az érdeklődés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár