2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Egérmúmiák is előkerültek egy egyiptomi sírból

2019. április 8. 15:46 Múlt-kor

Több tucat mumifikált egér is szerepelt egy ókori egyiptomi sírban talált leletek között, amelyeket pénteken mutattak be a nyilvánosságnak. Az általában véve is igen jó állapotban megmaradt, meglehetősen színes sírt Szohág városának közelében találták, Kairótól körülbelül 390 kilométerre délre.

sír
Falfestmény és hieroglifák a sír egyik falán (kép forrása: The Guardian)

A kutatók szerint a sír a Ptolemaiosz-kor korai szakaszából származhat, azaz több mint 2000 éves. A Nagy Sándor halálát követően hatalomra került Ptolemaiosz-dinasztia csaknem három évszázadon keresztül uralkodott Egyiptomban, Kr. e. 305-től a Kr. e. 30-ban történt római hódításig.

A sír egy Tutu nevű magas rangú tisztviselő és felesége végső nyughelye, rajta kívül még hat sírt fedeztek fel a térségben október óta – ekkor figyeltek fel a hatóságok egy csoport csempészre, akik illegális ásatásokat végeztek. A sír falfestései temetési meneteket ábrázolnak, valamint Tutut, amint a mezőkön dolgozik. Emellett a falak tartalmazzák a tisztviselő családfáját is hieroglif írással rögzítve.

„Ez a térségben valaha tett egyik legizgalmasabb felfedezés” – mondta Mosztafa Vaziri, Egyiptom régiségügyi tanácsának főtitkára. „Egy gyönyörű, színes sír” – mondta, amely „ábrázolja a temetkezési terem birtokosát, Tutut, amint ajándékokat ad és kap különféle istenek és istennők színe előtt. Ugyanezt látjuk felesége, Ta-Sirit-Iziz esetében, azzal a különbséggel, hogy nála látunk verseket egy könyvből – a túlvilág könyvéből.”

A sír bemutatása során két múmia, egy 35 és 50 év közötti nőé, és egy 12 és 14 év közötti fiúé volt kiállítva a nem túl mélyen fekvő sírbolt bejárata előtt, mellettük további 50 mumifikált egér, macska és sólyom is látható volt.. Az egyiptomi kormány „Egyiptom egyik történelmileg leggazdagabb városának” is nevezte már Szohágot, ahol tavaly múzeum is nyílt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Állatmúmiák a sírból (kép forrása: The New York Times)Mumifikált sólyomfej a szohági lelőhelyről (kép forrása: The Independent)A két kiállított múmia (kép forrása: Al Jazeera)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár