2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Édesanyja már a kezdetektől sztárnak nevelte Frank Sinatrát

2019. december 12. 08:35 MTI

104 éve, 1915. december 12-én született Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, egy nemzedék bálványa, akit egyszerűen csak „A Hangként” emlegettek. A 20. század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudták felvenni a versenyt.

Frank Sinatra
Kép forrása: hollywoodreporter.com

New Jersey államban, Hoboken városában látta meg a napvilágot szicíliai bevándorlók gyermekeként.

Írástudatlan apja bokszolóként, tűzoltóként, majd bártulajdonosként kereste kenyerét, anyja bábaasszony volt, aki – ha kellőképpen megfizették – tiltott beavatkozásokat is vállalt.

Sinatra több mint hat kilós baba volt, s amikor az orvos speciális fogóval a világra segítette, átszúrta a dobhártyáját, és sérülést okozott a bal arcán.

Anyja mindenáron sztárt akart faragni a fiából, akit így is nevelt, nem csoda, ha már kora gyermekkorától meg volt győződve róla, hogy nagy dolgokra hivatott.

A jóképű fiú gyakran énekelt apja bárjában, és már ekkor hatalmas sikere volt, főként a nők körében, de a befutásig sok mindent kipróbált, volt pincér és újságíró is.

A Hoboken Four elnevezésű együttessel megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt, szerződést kaptak, országos turnéra indultak.

Pályája egyre meredekebben ívelt felfelé, mind gyakrabban lehetett hallani a rádióállomásokon.

Eleinte Harry James, majd Tommy Dorsey zenekarával lépett fel, s az 1940-es évektől valósággal ontani kezdte a slágereket. Innen egyenes út vezetett a világhírnévhez, csak 1952-ig nyolcvanhat dalt vitt sikerre.

Tizenéves lányok és felnőtt nők egyaránt odavoltak érte, telt házas koncertjeinek sikerében érzelmes, magával ragadó előadásmódja is szerepet játszott. Ekkoriban kezdték “A Hangnak” nevezni.

A negyvenes években már filmszínészként is ünnepelték. A vásznon 1945-ben aratta első diadalát a Horgonyt fel! című zenés vígjátékban Gene Kelly oldalán, akivel 1949-ben újra együtt játszottak az Egy nap New Yorkban című vígjátékban és a Hagyj ki a játékból című musicalben.

Sikerei csúcsán járt, amikor viharos viszonyba keveredett az egzotikus szépségű filmcsillaggal, Ava Gardnerrel. A sajtó sokat támadta, amiért az új szerelem kedvéért tizenegy év után elhagyta feleségét és gyermekeit.

A közönség időlegesen elfordult tőle, a visszaeső lemezeladások okozta feszültségét hangszalagvérzés is tetőzte. Már-már úgy látszott, véget ér a mesés karrier, de Sinatra nem adta fel, minden útjába kerülő szerepet elvállalt, és a Most és Mindörökké című háborús filmdráma újra a csúcsra repítette.

A producerek először Eli Wallachot keresték meg, aki nemet mondott, Sinatra és felesége, Ava Gardner pedig lelkesen – és sikerrel – lobbizott a szerepért.

Alakításáért 1953-ban Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és a Golden Globe-díjat is átvehette. Kitett magáért a Váratlan című krimiben, majd Az aranykezű férfi című drámában is, amelyben egy drogfüggőt játszott.

A kritika szerint ez volt pályájának legjobb alakítása, amelyért 1955-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Összesen csaknem hatvan filmben szerepelt, és tekintélyes volt tévészerepléseinek száma is.

Az ötvenes-hatvanas években a Rat Pack néven ismertté vált előadóművészek frontembere volt, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában.

Megszámlálhatatlan dallal került fel a slágerlistákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat vagy éveket töltöttek itt: a Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice ‘n Easy 86, az Only The Lonely pedig 120 héten át szerepelt a listákon.

Pályafutásának talán legnagyobb sikere a My Way, amelynek szövegét Paul Anka írta, ez a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere. Sinatra összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platina lemez jelzi sikerét.

Még az 1990-es években is turnézott, nyolcvanadik születésnapjára 20 CD-ből álló gyűjtemény jelent meg, amelyen rajongói 24 órán hallgathatják 1960-1988 közötti 452 stúdiófelvételét.

Sinatra fiatalabb éveiben tevékenyen bekapcsolódott a politikai küzdelmekbe is. Demokrataként előbb Roosevelt, majd a Kennedy család elkötelezett támogatója, később a republikánus Richard Nixont és Ronald Reagan elnököt támogatta.

A lapok sokat írtak viharos házasságairól, nőügyeiről, és suttogtak maffiakapcsolatairól is, bár ő ezt mindig cáfolta.

Nem nehéz a hasonlóságot felfedezni A Keresztapa című filmben látható, karrierjét a maffia támogatásával újraindító énekes és “Frankie boy” között, de az biztos, hogy a híres levágott lófej – mint a meggyőzés eszköze – soha nem került egyetlen hollywoodi producer ágyába sem.

Frank Sinatra 1998. május 14-én halt meg Los Angelesben egy szívroham után. A 20. század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudták felvenni a versenyt.

A Hollywoodi Hírességek Sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseképpen.

Születésének centenáriumán az amerikai Hanglemez Akadémia All-Star Grammy koncertet rendezett Las Vegasban, a gála fellépői között volt Tony Bennett, Garth Brooks, Lady Gaga, Alicia Keys, John Legend, Adam Levine, Carrie Underwood és Usher is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Sinatra a stúdióban az ötvenes évek elején (kép forrása: time.comA 28 éves Frank Sinatra 1943-ban (kép forrása: time.com)A frissen elnökké választott Ronald Reagan kezet fog Frank Sinatrával (a kép tetején Reagan az énekesnek szóló dedikálása látható) (kép forrása: sothebys.com)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár