2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Dokumentumok millióival bővült a nácizmus üldözöttjeiről készült legnagyobb online adatbázis

2020. április 15. 12:49 MTI

Több millió dokumentummal bővült a náci rendszerben üldözött emberekről szóló anyagokat tartalmazó legnagyobb online adatbázis - közölte kedden az archívum üzemeltetője.

varsói gettó
Kép forrása: Wikimedia Commons

A második világháborúban eltűntek felkutatására a nyugati szövetségesek által alapított nemzetközi keresőszolgálat (International Tracking Service - ITS) utódszervezetének közleménye szerint már 26 millió dokumentumot lehet elérni online adatbázisukban.

A németországi Bad Arolsenben működő intézmény és az izraeli Jad Vasem Intézet közös fejlesztése révén az adatbázis kereshető, a többi között földrajzi helyek és nevek alapján.

Mint írták, 21 millió névvel kapcsolatban lehet információkhoz jutni az iratokból. Ez azonban nem 21 millió embert jelent, mert számos üldözött neve több különböző írással szerepel az anyagokban.

A nagyjából 30 millió dokumentumból álló gyűjtemény üldözött zsidók, szintik, romák, kényszermunkára hurcolt, gettóba zárt, koncentrációs táborba vetett emberek millióiról tartalmaz adatokat.

Különösen "átfogó és érdekes" a Berlinből deportált zsidókról készített dokumentumok kötege, amely az áldozatoktól elkobzott vagyon leltárát is tartalmazza - áll a közleményben.

A második világháború utáni nemzetközi migráció anyagait is gyűjtő archívum digitalizálásának első eredményeként tavaly 13 millió dokumentumot tettek közzé az interneten.

Az online adatbázis bővítése újabb "mérföldkő" a fejlesztési programban - közölte az ITS tavaly óta Arolseni Archívumok - A Náci Üldözés Nemzetközi Központja (Arolsen Archives - International Center on Nazi Persecution) néven működő utódszervezete.

A https://arolsen-archives.org/ címen elérhető dokumentumtár az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

Az ITS-t az 1945-ös alapítástól 2012-ig a Nemzetközi Vöröskereszt üzemeltette, azóta nemzetközi tudományos kutatóintézetként működik. A hozzávetőleg 240 szakembert foglalkoztató intézet fenntartója a német szövetségi kormány, költségvetése évi 14,15 millió euró (5 milliárd forint).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár