2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Diktátorok gyermekei

2015. március 18. 16:09

A Ceausescu-gyerekek

A „Kárpátok géniuszának” nevezett Nicola Ceausescu román diktátort három gyermekkel ajándékozta meg felesége, Elena. A házaspár legidősebb fia, az 1948-ban született, Londonban matematikát és fizikát tanuló Valentin Ceausescu testvéreivel ellentétben nem vett részt a politikában, atomfizikus lett, s a mai napig (egyedül ő él hármójuk közül) a măgurelei Atomfizikai Intézetben dolgozik. Fiatal korában lázadó természetű volt, s feleségül vette apja politikai riválisának lányát, Iordana Borilăt, ami miatt szülei száműzték, s Kanadába ment. Később azonban hazatért, s a KB tagja lett, majd az 1986-ban BEK-et nyert FC Steaua București futballklub irányításában vett részt. Az 1989-es forradalomban nem vállalt aktív szerepet, azonban kilenc hónapra börtönbe került. Szabadulását követően tovább dolgozott.

Valentin Ceausescu

A diktátor házaspár egyetlen leánya, Zoia bátyjához hasonlóan szintén matematikát tanult, majd a bukaresti Román Akadémia Matematika Intézetében helyezkedett el, szakterülete a funkcionális elemzés volt. Szülei azonban nem nézték jó szemmel pályaválasztását, s a pletykák szerint a hatalom ezért oszlatta fel az intézetet. Ezt követően az INCREST nevű tudományos és műszaki fejlesztési intézetnél tevékenykedett, 31 éves korában feleségül ment Mircea Opranhoz, a Bukaresti Műszaki Egyetem mérnökéhez. A romániai forradalom során ő is börtönbe került, szabadulását követően azonban nem tudott visszatérni régi állásába, így nyugdíjba vonult. Egyes újságok arról cikkeztek, hogy az 1989-es fordulatot követően eléggé vad életet élt, egy sor szeretőt tartott, s a feles pohár után is igen gyakran nyúlt. Zoia szentül meg volt győződve, hogy nem szülei nyugszanak a Ghencea temetőben, ám a kihantolásukra nem kapott engedélyt az államtól. Megrögzött dohányos volt, ez okozta halálát is: 2006-ban, 57 éves korában tüdőrák végzett vele.

Zoia szüleivel az indiai Tádzs Mahal előtt 1969-ben

A legkisebb Ceausescu-gyermek Nicu volt, aki 1951-ben látta meg a napvilágot. Apja külügyminisztert akart faragni belőle, ezért a párt két zseniális politikusát, Ștefan Andreit és Cornel Pacostét bízta meg, hogy ügyeljenek az ifjú tanulmányaira. Nicu ki nem állhatta az iskolát, s állítólag senki sem látta őt fiatal korában könyvet olvasni. Végül fizikából szerzett diplomát, majd egyből bekapcsolódott a kommunista párt munkájába: előbb a kommunista fiatalok uniójának első titkára, majd 1982-ben ifjúsági miniszter lett. Később a KB tagja, majd Szeben megye első titkára volt, apja utódjaként tekintett rá.

Nicu Ceausescu

Nicu nagy ivó és mulatozó hírében állt, apjának nem egy közúti balesetre, valamint nemi erőszakra vonatkozó vádat kellett elsimítania. Az aranyifjúnak is nevezett Nicu jó barátságban volt Szaddam Husszein egyik fiával, akivel egy alkalommal végigdorbézolták Svájcot és Monacót, s szerte a világban hatalmas összegeket vesztettek szerencsejátékon. Ceausescu fia alkoholizmus-problémáját úgy akarta megoldani, hogy egyre több munkával látta el. A forradalmat követően az állam pénzével való visszaéléssel, valamint egyéb bűncselekményekkel vádolták, s húsz évet kapott. 1992 novemberében májcirrózisa (májzsugor) miatt kiengedték a börtönből, de négy évvel később belehalt a betegségébe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár