2021. tél: Mesélő naplók
ITT támogathatsz bennünket

Csupán átmeneti zavart okoztak a Ruhr-vidéken a britek vízen pattogó gátromboló bombái

2021. október 13. 15:25 Múlt-kor

Stratégiai értékelés

Bár a gátak lerombolása kétségtelenül komoly utóélettel bírt, a stratégiai célok megvalósítását illetően az értékelések már korántsem festenek olyan szépen. Kétségtelenül jelentős pszichológiai hatása volt a Möhne-, és a Sorpe-gátak víztározóiból kizúduló víz által okozott pusztításnak.

A 330 millió tonna víz tíz méter magasan és 24 km/h sebességgel árasztotta el a vidéket. A támadásban legalább 1650 ember halt meg, ebből 70 holttestet az Eder-, 1580-at a Möhne-gát kiáradó vizének az útjában találtak meg később. A legrosszabbul Neheim városa járt, ahol közel nyolcszáz ember lelte a halálát. Közülük 493-an a Szovjetunióból idehurcolt munkaszolgálatos nők voltak.

A stratégiai célt, hogy a német ipar tartósan, jelentős energiahiányt szenvedjen el, nem sikerült elérni. Mintegy harmincezer odavezényelt munkással, valamint egy új szivattyúrendszer segítségével a károkat elhárították, és már június 27-én teljes kapacitással üzemelt a két erőmű.

A támadás következtében a Ruhr-vidéki ipari központok működésében csak átmeneti, kisebb zavarok álltak be, amelyek nem érintették a termelést. Barnes Wallis, a pattogó bomba sikerének köszönhetően, a földrengésbombát is kifejleszthette, így 1944–45 során már azokat is bevetették más német célpontok ellen.

A légierő parancsnoksága azonban alighanem elégedetlen lehetett az eredménnyel, mert a gátak támadásának nem volt folytatása.

A Chastise hadműveletnek tudható be, hogy a nemzetközi megállapodások gátat kívántak szabni a hasonló akcióknak, amely elsősorban a fegyvertelen lakosságot veszélyezteti. A genfi egyezmény első kiegészítő protokollja kimondja, hogy tilos gátakat, védőgátakat, atomerőműveket és más olyan objektumokat támadni, amely veszélyes erőket szabadítana fel, és a civil lakosságra nézve súlyos veszteségekkel járna.

Nagy-Britannia 1998-ban ratifikálta az egyezményt, de csak olyan kiegészítéssel, amelyben fenntartotta a jogát arra, hogy adott esetben, illő körültekintés mellett, mégis végrehajthasson ilyen támadásokat, ha azok a szembenálló fél háborús erőfeszítéseit szolgálják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tél: Mesélő naplók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár