2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A kommunizmus áldozatainak emlékműve Washingtonban

2004. december 15. 13:46

Göncz, Walesa és az amerikai konzervatívok

A Kommunizmus Áldozatainak Emlékműve Alapítvány nem kötődik párthoz, ám tisztségviselői egyértelműen az amerikai konzervatív értelmiségi elitből kerülnek ki.


A szervezet tiszteletbeli elnöke Lev E. Dobriansky, a Georgeown University közgazdász emeritus professzora, a szocialista gazdaságtan tanára és Ukrajna-szakértő - a keményvonalas hidegháborús politika ismert figurája, politikai tanácsadó, Reagan volt bahamai nagykövete.


Lee Edwards, aki az alapítvány elnöki tisztét tölti be, eredetileg újságíró; ma a Heritage Foundation politikai kutatóintézet (a legjelentősebb amerikai konzervatív think-tank) politikatudomány-tanára. Könyvet írt a tömegmédia és a politika kapcsolatáról, és Ronald Reagan életéről is.


Az alapítvány vezérigazgatója Jay Katzen virginiai republikánus képviselő, igazgatói között találjuk Grover G. Norquist közgazdászt, a jövedelemadók radikális csökkentésének harcosát, Reagan- és Bush-párti publicistát.


A belföldi tanácsadó testület tagjai közt találjuk David M. Abshire-t, a Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központjának egyik alapítóját (Center for Strategic and International Studies); az angol Robert Conquest történészt (ma a szovjet történelem kutatója a Stanford University Hoover Intézetében); Bob Dole-t, a republikánusok 1996-os (sikertelen) elnökjelöltjét; Paul Hollander szociológusprofesszort, Szovjetunió-kutatót; és Richard E. Pipest, a Harvard Egyetem Szovjetunióval foglalkozó történészét.


Érdekes, ám egészen más összetételű az alapítvány nemzetközi tanácsadó testülete, melyben szinte kivétel nélkül kelet- és közép-európai volt államelnökök szerepelnek - az amerikaiakkal ellentétben azonban jellegzetesen baloldaliak vagy liberálisok.

 

 
http://home.att.net
Vlagyimir Bukovszkij
A testület elnöke Sali Berisha volt albán elnök, tagjai Emil Constantinescu román, Göncz Árpád magyar, Vytautas Landsbergis litván, Lenart Meri észt, Guntis Ulmani lett, és Lech Walesa lengyel volt elnökök. A testülethez tartozik az orosz Elena Bonner, Andrej Szaharov professzor özvegye; és a szintén orosz élő legenda, Vlagyimir Bukovszkij, aki ellenzékiként évtizedeket töltött a szovjet börtönökben, munkatáborokban és pszichiátriai osztályokon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár