2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kikötő Nápoly alatt

2004. január 19. 09:44

A nápolyi metró építésekor megtalálták Neapolis ókori kikötőjét a város egyik legforgalmasabb tere alatt 13 méterrel - írja a Discovery News.

Korábban


Ókori hajók Pisaban
A ferde toronytól pár száz méterre található ókori kikötő (Portus Pisarum) közel húsz hajóroncsot őriz, amelyek feltehetőleg egy áradás során süllyedhettek el
Egy elsüllyedt város mesés kincsei
Először csodálhatta meg a nagyközönség az ókori Herakleion, az elsüllyedt egyiptomi város szenzációs régészeti leleteit

Az ókori Neapolis kikötője

Az ókori Neapolis kikötőjében a második századból származó tíz méter hosszú hajó mellett megtalálták a móló fából készült részeit, illetve egy csomó mindennapi használati tárgyat, amforát, mécsest, kerámiát, pénzérmét, üvegpalackot, cipőtalpat, tűt, horgot, horgonyt és régi lámpát is.

"Több száz tárgyat találtunk jó állapotban. Valószínűleg a rakomány bepakolása közben estek a vízbe. A leletekből következtetni lehet az akkori város mindennapi életére, nem beszélve az áruk terjesztéséről, hiszen a Mediterráneum különböző részeiről származó kerámiákat találtunk" - magyarázta Daniela Giampaola, az ásatást vezető régész.

A negyedik századra a homok teljesen beborította Nápoly régi kikötőjét. Az iszap által biztosított légmentes környezetnek köszönhetően kiváló állapotban találták meg a sárba ragadt hajót.

"A hajó alighanem vihar és ár miatt süllyedt el, kiemeléséhez legalább hat hónapos munkára lesz szükség." - mondta el a régész. A jövő hónapban a metróépítés ütemét követve a régészek folytatják az ásatásokat, és várhatóan mélyebbre is ásnak.

A nápolyi földalatti építése már eddig is számos fontos leletet hozott felszínre városszerte: például egy a római birodalom idején keletkezett épületet és egy 12. századi szökőkutat is.

"Tudjuk, hogy Nápoly fontos kikötő volt a római birodalom idején, de mindeddig nem sikerült semmiféle bizonyítékot találnunk erre. Az elsüllyedt hajó és rakományának felfedezése nagyon izgalmas volt és remélhetőleg a további kutatások még több leletet tárnak fel" - nyilatkozta a Discovery News-nak Andrew Wallace-Hill, a római British School igazgatója.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár