2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kikötő Nápoly alatt

2004. január 19. 09:44

Korábban


Ókori hajók Pisaban
A ferde toronytól pár száz méterre található ókori kikötő (Portus Pisarum) közel húsz hajóroncsot őriz, amelyek feltehetőleg egy áradás során süllyedhettek el
Egy elsüllyedt város mesés kincsei
Először csodálhatta meg a nagyközönség az ókori Herakleion, az elsüllyedt egyiptomi város szenzációs régészeti leleteit

Nápoly: Itália harmadik legnagyobb városa

Goethe szerint, ha valaki látta Nápolyt,
soha többé nem lesz már szomorú
Nem sokkal az első itáliai gyarmatváros, Cumae i.e. 1000 körüli alapítása után a Vezúv nyugati oldalát Rhodosz szigetéről származó görög telepesek kezdték benépesíteni. A századokkal később érkező föníciai kereskedők már Neapolisnak (Új Város) hívták a később olaszul Napolinak nevezett települést. A görög kirajzás kulturális központja fokozatosan a romanizáció hatására Pompeius, Caesar és Tiberius kedvelt pihenőhelyévé vált.

A római birodalom bukása után Nápoly a longobárdok és a bizánciak támadásainak ellenállva önálló hercegség maradt. 1139-ben aztán a normannok elfoglalták a várost. Őket a város egyetemét alapító német Hohenstaufok követték. Az 1266-os beneventoi csatában legyőzött Manfréd szicíliai király halála után I. Károly, Anjou uralkodó egyesítette nápolyi illetve szicíliai királyságát és Nápolyt tette fővárosává.

Az Anjoukat a spanyol Aragón-dinasztia követte 1442-ben: aragónai Alfréd király idején virágzott a városi élet. 1503-ban Spanyolország bekebelezte az aragóniai királyságot. 1734-től a spanyol Bourbonok a szicíliai királyság központjaként helyreállították Nápoly fővárosi rangját. Eltekintve Napóleon idején Joachim Murat marsall kormányzásától (1806-1815) 1860-ig a Bourbonok kormányozták a Nápolyi Királyságot, amelyet Garibaldi döntött meg az olasz egyesítés idején.

1860. szeptember 7-én Garibaldi csapatai bevonultak Nápolyba, s az egész tartomány katonai kormányzója Türr István altábornagy lett. Az egységes Olaszországnak előbb Firenze, majd Róma lett a székhelye, Nápoly nem tudta kivívni a politikai elsőséget.

A nápolyi tikos bűnszövetkezet, a Camorra az 1830-as években tűnt fel: megfélemlítési, zsarolásos és megvesztegetései ügyek kísérték kialakulását, mígnem egész Nápoly irányítása alá került. A Camorrát Nápoly Bourbon uralkodói egyfajta titkosrendőrségként is használták a polgári ellenzék megfékezésére. A Camorra felszámolására irányuló akciók a 19. század nyolcvanas éveiben indultak meg; 1911-ben egy gyilkosság után számos tagot sikerült bíróság elé állítani. Sajátos módon a Camorra egészen Benito Mussolini 1922-es hatalomátvételéig a legbefolyásosabb szervezetként működött Nápolyban, majd fokozatosan csökkent a befolyása.

A második világháborúban Nápoly több mint száz légitámadást szenvedett el. A Vezúv 1980-ban súlyos földrengéssel lepte meg a város lakóit.

Az egymilliós lakosú város ma Itália harmadik legnagyobb városa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár