Hitler elfeledett szövetségesei

Bolívia gerillamúzeumot nyit Che Guevara emlékére

2004. október 12. 11:15

Che halálának 37. évfordulóján a bolíviai Lagunillasban gerillamúzeum nyílik.

Forrás: EPA

37 évvel Che Guevara halála után a Guaraní indiánok helyi közössége igyekszik kihasználni a falu iskolájánál lelőtt forradalmár emlékét. La Higuera múzeuma idén fotókiállítással emlékezik a forradalmárra. Sokan Guevara büsztjéhez vonulnak, gyertyát gyújtanak Che emlékére és úgy tartják, hogy imájukkal megkerülhet a farmról elveszett bárány vagy kecske is. A szárazság sújtotta falvak lakosai, a Guaraní indiánok a helyi lakosság megélhetését szolgáló lehetőségeket is látnak a közelben található gerilla kiképzőtábor turisztikai célú hasznosításában.


 

Forrás: EPA

Gerilla Disneyland

 

A Rosarioban született Che, Fidel Castro barátjaként vett részt a kubai forradalomban 1959 januárjában. 1961-ig Kubában a Nemzeti Bank elnöke, majd iparügyi miniszter volt. Guevara 1966-ban Bolíviába ment, a gerillaháborúra vonatkozó elméletével és Kuba felépítését illető elképzeléseivel példaképpé vált a harmadik világ sok forradalmára számára, Amerika, Európa egyetemi ifjúsága körében is sok volt a híve. 1967. október 9-én, a bolíviai La Higuera-ban a kormánycsapatokkal vívott harcban lelőtték a 39 éves Ernesto Che Guevarat.

1995-ben Jon Lee Anderson, Che egyik életrajzírója terepi kutatásai során megtalálta Che és hat meggyilkolt bajtársának sírját. Kubai régészek és törvényszéki szakértők egy csoportja 1997-ben hitelesen azonosították Che földi maradványait, melyeket ezután Kubába szállítottak. 1997. október 13-án emlékünnepséget tartottak Havannában a Forradalom terén. Másnap Che hamvait Santa Clarába szállították, és elhelyezték a számára épített mauzóleumban, ahol leleplezték Che emlékművét is.

2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!