7 végzetes pillanat

Holtan találják Uwe Barschelt, Schleswig-Holstein volt miniszterelnökét

2004. szeptember 13. 12:06

A genfi Beau Rivage-szállóban a `Stern` riportere fürdőkádjában holtan találja Uwe Barschelt, Schleswig-Holstein volt miniszterelnökét.
Barschel, miután a "Der Spiegel"-ben megjelentek Reiner Pfeiffernek, a kieli állami iroda volt sajtóreferensének leleplezései, amelyek szerint a választási kampány során megfigyelés alatt tartották Björn Engholmot, az SPD listavezető jelöltjét, szeptember 25-én lemondott. Mivel a Barschel által nyilatkozataiban többször is "tarthatatlanoknak" minősített vádak mind sűrűbben ismétlődtek, a CDU kieli vezetősége elhatárolta magát miniszterelnökétől és tartományi gyűlési mandátumáról való lemondásra szólította fel.
Barschel halála után a sajtóban sok találgatás lát napvilágot, a halál okát illetően. Freya asszonynak, Barschel özvegyének azt a feltevését, hogy férjét meggyilkolták, az öngyilkosságból kiinduló genfi nyomozóhatóság nem erősíti meg. A gyászünnepen Ulrich Wilkens püspök prédikációjában a következő figyelmeztető szavakat intézi a politikai pártokhoz: "Ezekben a napokban minden fordulatot és újrakezdést sürget. De ennek immár nem szabad csupán szavakban kimerülnie..."

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!