2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jimmy Carter 80 éves

2004. október 1. 10:07

Magyar kitüntetés a Szent Koronáért

Elnöksége vége felé azonban súlyos problémákkal találta magát szemben, pl. az Iránban elrabolt amerikai túszok ügye vagy az Afganisztán szovjet lerohanását követő feszült nemzetközi helyzet. A súlyosbodó gazdasági helyzet és néhány látványos külpolitikai kudarc miatt népszerűsége mélypontra süllyedt, és az 1980. november 4-i elnökválasztáson alulmaradt a republikánus Ronald Reagannel szemben. Elnökségének mintegy 27 millió dokumentumát őrzi az atlantai Carter Központ és Könyvtár.


Carter ezután csak több mint tíz évvel később jelent meg újra a politikai porondon. Diplomáciai, békéltető tevékenységet folytatott a Közel-Keleten, Etiópiában, Észak-Koreában, Haitin és Boszniában; aktív résztvevője több nemzetközi segélyprogramnak; a fejlődő országok érdekében indított Global 2000 projektnek kezdeményezője is.


1996 augusztusában Vácott részt vett a Habitat for Humanity International (Házat - Hazát alapítvány) ökumenikus keresztény lakásépítő szervezet akciójában. A volt elnöknek ez volt az első olyan szereplése, amikor az amerikai kontinensen kívül állt ennek az akciónak az élére. Jimmy Carter a magyar-amerikai kapcsolatok széles körű fejlesztéséért és a koronázási ékszerek visszajuttatásáért 1996. augusztus 20-án megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.


2002-ben Oslóban átvehette a Nobel-békedíjat, amellyel a világbékéért és az emberi jogokért folytatott kiterjedt tevékenységét ismerték el.


Carter nős, felesége Rosalyn Smith, három fia és egy lánya van.


(Panoráma - B. Rosta Éva)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár