A szőlő háziasítása, a bor születése Itáliában
2025. július 18. 09:09 Múlt-kor
Az olasz régészeti lelőhelyeken fellelt több mint 1700 szőlőmag elemzése feltárja, hogyan, mikor és hol kezdődött a szőlő háziasítása, amelyből a modern bor született.

Korábban
Jóval azelőtt, hogy a bor a civilizáció jelképévé vált volna, az őskori olaszországi közösségek már szüreteltek szőlőt. De ezek a szőlők nem a ma ismert szőlőfajták voltak. Kicsi, vadon termő, nehezen művelhető növény volt, amely a korai neolitikus földművesek étrendjének részét képezte. A Plos One folyóiratban megjelent új tanulmány 25 olaszországi régészeti lelőhelyen talált 1768 szőlőmagot elemzett, amelyek 7000 éves időszakot ölelnek fel, így módot adnak a vadszőlőből a háziasított szőlőbe való átmenet nyomon követésére.
Amikor még csak szüretelték
A magvakban felfedezett genetikai sokféleség megerősíti, hogy a szőlő evolúciója nem lineárisan zajlott, hanem a kísérletezés, a hibridizáció és az alkalmazkodás összetett szövevénye volt.
Az elemzés a régészeti és a modern szőlőmagok, illetve a vad és termesztett fajták összehasonlítására összpontosított, geometriai morfometriai technikák segítségével. Így a magok alakja, hossza és arányai alapján a tudósok azonosítani tudták, hogy mikor és hol kezdődtek a háziasítás első jelei.
Az eredmények árulkodóak: a neolitikum és a korai bronzkor idején nem találtak bizonyítékot háziasított szőlőre Itáliában. Ez arra utal, hogy évszázadokon keresztül a szőlőt kizárólag szüretelték, nem pedig termesztették. A változás csak a késő bronzkorban következett be.

Az első szőlőültetvény
Szardínia egyik szegletében találták meg a kutatók a háziasított szőlőtermesztés első egyértelmű jelét. Az i. e. 1300 és 1100 közé datált Sa Osa lelőhelyen a magok hosszúkás és szimmetrikus formát mutattak, ami az ember által kiválasztott fajtákra jellemző.
Az ott talált csemegék közel felét háziasítottnak minősítették, ami figyelemre méltó ugrás a korábbi időkhöz képest. A kutatók szerint ez jelzi a szőlőművelés születését olasz földön.
Emellett a magok egyes genetikai elemzései hasonlóságot mutatnak a Kaukázusból származó modern fajtákkal, ami arra utal, hogy a magok kereskedelmi hálózatokon keresztül behozott külföldi eredetűek lehettek.
Ezeket a szőlőket nemcsak termesztették, hanem erjesztették is. Az ugyanebből az időszakból származó kerámiákon talált maradványok megerősítik a bortermelés korabeli voltát, ami alátámasztja azt a feltételezést, hogy a szardíniai nuragikus népek már elsajátították a fejlett borkészítési technikákat.
Etruszk kifinomultság
A vaskorban a szőlő háziasítása újabb ugrással haladt előre, ezúttal Itália szárazföldi részén. A Kr. e. 4. századból származó két etruszk lelőhelyen a vizsgált magvak túlnyomó többsége házi típusú volt. Ez arra utal, hogy az ott élők már akkor szőlőültetvényeket műveltek, és precízen választották ki a fajtákat is.
Ez a fejlődés egybeesik az etruszk borkereskedelem Észak-Afrikába, Franciaországba és Spanyolországba való terjeszkedésével, amit a Földközi-tenger több kikötőjében talált bor amforák dokumentálnak.
A maihoz hasonló formájú etruszk magvak felfedezése olyan érett szőlőművelésre utal, amely a modernhez hasonlítható.
A vad és a háziasított fajták közötti keresztezés ebben az időben új fajtákat eredményezhetett.
A háziasítás megszilárdulása
Róma megjelenésével a háziasított szőlő egész Itáliában elterjedt. A tanulmányban elemzett római kori lelőhelyek egyértelműen a termesztett magvak túlsúlyát mutatják, bár néhol még találtak vadakat is, amelyeket valószínűleg új fajták keresztezésével történő létrehozására használtak.
Ez megerősíti azt az elképzelést, hogy a római szőlőművelők nemcsak örökölték a korábbi tudást, hanem újítottak is. Ebben az időszakban a vad és a háziasított magvak közötti morfológiai különbség csökkent, ami arra utal, hogy mindkettőt tudatosan használták az összetett mezőgazdasági folyamatokban.
A rómaiak tökéletesítették a mesterséges szelekciós technikákat, kifejlesztették az ipari szőlőtermesztést, és elterjesztették az egész birodalomban. A régészeti leletek is ezt igazolják: a római szőlőmag nagyon hasonlít a mai szőlőhöz.
A bor, mint folyékony történelem
A középkorra a háziasítás az olasz félsziget nagy részén megszilárdult. A tudósok az összes vizsgált lelőhelyen háziasított magokat találtak, amelyek formája és mérete szinte teljesen megegyezett a mai fajtákéval.
A kutatás azt jelzi, hogy a vadszőlővel már nem kísérleteztek, ami arra utal, hogy a középkori borászok jól bevált és elismert fajtákat termesztettek. Ezt tükrözik a kolostorok és birtokok történelmi feljegyzései is, amelyek az ültetvények pontos gondozását írják le.
Ezenfelül a középkori magok formája és arányai a termőképesebb és ellenállóbb fajták irányába mutató fejlődést jeleztek, ami a modern szőlőtermesztés alapja. A háziasított szőlő megszűnt újdonságnak lenni, az európai mezőgazdasági kultúra alappillérévé vált.
A bor tehát nem pusztán ital, hanem folyékony történelem is.
Támogasd a
szerkesztőségét!

történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
nácik
- Joachim von Ribbentrop emlékiratai és a náci diplomácia világa
- A testvér árnyékában – Albert Göring, a náci Németország lázadója
- Születésnapjára kapta naplóját, Anne Frank
- Kudarcokkal teli út vezetett Hitler hatalomra jutásához
- Erdészként dolgozott Adolf Eichmann a világháború után
- Hitler kutyái: Ebek a náci hadigépezetben
- Divat és skót identitás a 18. századi Londonban 20:05
- Különös viking sír Norvégiában 18:05
- Ősi hitvilág a natufi kultúrából 16:05
- Sárkányok Kabul felett - A Sámán Pajzs hadművelet nyomában 15:30
- 3600 éves bronzkori metropoliszt tártak fel a kazah sztyeppén 14:05
- Napóleon és Kuba: egy halotti maszk rejtélyes története 12:05
- Fejezetek egy pompeji-i gyorsétterem történetéből – egyiptomi kerámiaváza került elő a romok közül tegnap
- Arábia – az ősi illatok földje tegnap













