2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új történelmi albumok váltak kutathatóvá az OSZK online felületén

2024. július 9. 13:20 MTI

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) két jelentős történelmi album felvételeit tette elérhetővé az online Fotótér felületén: a Magyar Akadémiai Album és az Országgyűlési Album is szabadon böngészhetővé vált.

Révay
Révay Ferenc szamárháton Kairóban (Országos Széchényi Könyvtár, Történeti Fénykép- és Interjútár / Fotó: Otto Schoefft)

Új források az online térben

A Fotótér folyamatosan bővülő tartalomszolgáltatás, amely lehetőséget nyújt az érdeklődőknek arra, hogy az intézmény által digitalizált fényképek között böngésszenek – olvasható az OSZK MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Mint írják, az első világháborús és a két világháború közötti erdélyi gyűjtemények, továbbá Révay Ferenc úti fényképalbumai, valamint a fényképezés hőskorából származó portréfényképek közzétételét követően most a Magyar Akadémiai Album és az Országgyűlési Album is szabadon böngészhetővé vált.

Mindkét albumot 1865 és 1867 között állították össze, és 630 albuminfelvételen keresztül mutatják be a kiegyezés legnagyobb alakjait, mások mellett Andrássy Gyulát, Arany Jánost, Deák Ferencet, Eötvös Józsefet, Jókai Mórt, Podmaniczky Frigyest és Vámbéry Ármint.

(Facebook / Központi Antikvárium)

Különleges albumok

A Magyar Akadémiai Album Schrecker Ignác műtermében készült a tudós társaság székházának avatási ünnepélye alkalmából. A nagy, reprezentatív album mellett Schrecker elkészítette annak kisméretű változatát is, amelyben tudományos osztályok szerinti elrendezésben, tablóképeken láthatók az akadémikusok.

Az Országgyűlési Album című reprezentatív gyűjteményt Borsos József és Doctor Albert készítette az 1865-ben összeült magyar országgyűlés képviselőiről.

A Magyar Akadémiai Album és az Országgyűlési Album megtekinthető az Országos Széchényi Könyvtárban rendezett, Az emberi arcz megörökítése – A 19. századi magyar portréfényképészet különlegességei című kiállításon is, ahol a könyvtár gyűjteményének számos különleges, korai fotográfiai eljárásokkal készült portréfelvétele is látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Magyar Akadémiai Album <br /><i>(Facebook / Központi Antikvárium)</i>Révay Ferenc szamárháton Kairóban <br /><i>(Forrás: Országos Széchényi Könyvtár, Történeti Fénykép- és Interjútár  / Fotós: Otto Schoefft)</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár