2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

André Kertész korábban nem látott fotóit is bemutatja a Magyar Nemzeti Múzeum

2024. július 8. 13:20 MTI

A kiállítássorozathoz kapcsolódva három új kötetben mutatja be a 130 éve született André Kertész fotóművész munkásságának különböző korszakait a Magyar Nemzeti Múzeum.

André Kertész
Kép forrása: Facebook / Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez idén három helyszínen, amelyek a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatva mutatnak be korábban nem látott fotókat, fényképészeti ritkaságokat – idézi fel a múzeum pénteki közleménye.

A kiállítássorozathoz kapcsolódva három kötet is megjelent a Múzeum gondozásában: André Kertész Esztergomban, A lélegző archívum – André Kertész háborús naplója és levelei, valamit A felejtés csele címmel. A kötetek szerzője Fisli Éva, a kiállítások kurátora.

Az André Kertész Esztergomban című kiadvány azt a kérdést járja körül, hogy egy 91 évet élt, és az utolsó éveiben is aktív alkotó művészt meg lehet-e érteni korai fényképein és néhány töredékes naplóbejegyzésén keresztül.

A kötet a kiállítás első állomásához, az esztergomi MNM Balassa Bálint Múzeumban bemutatott, azonos című kiállításhoz készült, és a fiatal André Kertész Esztergomban és környékén készített vintázskópiáiból nyújt válogatást.

A lélegző archívum a franciaországi Kertész-hagyatékban őrzött dokumentumok, és a 2021-ben New Yorkból vásárolt vintázsképek első közös kiadása. Az első világháborúból származó fényképek és szövegek közelebb viszik az olvasót a ma világszerte André Kertész néven ismert fotográfushoz. A napló olvasása során jól látható, ahogy az érzékeny és távolságtartó fiatalember figyelme hogyan nyílik ki fokozatosan a világra. Barátságokat köt, gyönyörű és rettenetes tájakon jár, tífuszbetegként, a fronton és sebesültként is szembenéz a halállal.

Bár időskori visszaemlékezéseiben Kertész tudatos, sőt született fényképésznek látta magát, aki kezdettől fogva tudta, hogy fotográfiával fog foglalkozni, a korabeli források tükrében inkább úgy tűnik, a kamera eleinte elsősorban kapcsolatteremtésre szolgált, és csak fokozatosan vált az önkifejezés eszközévé a kezében.

A felejtés csele című könyvből az olvasó megtudhatja, hogy André Kertész késői polaroidjain saját lakását teszi műteremmé, ahol könyvek, fotók, tárgyak és az ablak kínálta perspektívák adják a nyersanyagot, amellyel dolgozni kezd. Gyakran használja a fény és az árnyék kontrasztját is, előszeretettel veszi elő korábbi felvételeit, és komponál köréjük új kontextust, értelmezi újra múltjának egy-egy darabját. A halott feleségének ajánlott From My Window című albumában szereplő polaroid képek egy évekig tartó gyászmunka eredményei.

A kötetek a Nemzeti Múzeum boltjában vásárolhatók meg.

A Kertész/Kópiák című kiállítás a Nemzeti Múzeumban szeptember 22-ig, A felejtés csele című tárlat pedig a Robert Capa Központban látható szeptember 1-jéig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár