2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Claude Monet és barátai

2003. december 2. 10:54

A kiállítás katalógusa

A 250 oldalas katalógust, amely francia és magyar nyelvű változatban jelenik meg a Vince Kiadó gondozza. A tanulmányok és a gazdag tartalmú katalógus szerzői a budapesti Szépművészeti Múzeum, a dijoni Musée des Beaux-Arts, a párizsi Musée d'Orsay, valamint az oxfordi Ashmolean Museum munkatársai.

A magyar tanulmány bemutatja az impresszionista festők gyűjtésének történetét Magyarországon. A magyarországi köz- és magángyűjteményekben a XIX. és XX. század fordulóján még elvétve sem találhattunk francia impresszionista festményt, ám alig több mint egy évtized múlva már legalább hat kiemelkedő gyűjtő büszkélkedhetett párját ritkító sorozattal. A művek tulajdonosai, az új festői irányzatok pártolói közül néhányan jól ismerték egymást, hasonló művészi ízlésük a mindennapos diskurzus talaján formálódott. A találkozások, beszélgetések színhelye - lévén a századforduló Budapestjén időzünk - hol máshol lehetett, mint egy belvárosi kávéház szivarfüstbe burkolódzó, vitáktól hangos asztalánál. A kiállítás és a katalógus bemutatja ezt a szellemi kört is. Elmondja, hogyan alakult ki a Szépművészeti Múzeum impresszionista gyűjteménye, valamint az Andrássy-, Hatvany-, Herzog-, Kohner-, Majovszky- és Nemes-gyűjtemények.

A katalógus szemelvényeket válogat - az MTA Művészettörténeti Intézete és a Magyar Nemzeti Galéria egy-egy munkatársa segítségével - a modern francia festészeti törekvések 19. századi magyarországi sajtóvisszhangjából. A beszámolók nagy része az akkor elismert - divatos, díjazott, a kortárs francia kritika által előtérbe állított - konzervatív, akadémikus művészekről szólt. Alkalmanként azonban szóba kerültek a szalonnal szembenálló törekvések is: néha csak a tárgyilagos tájékoztatás igényével, néha bírálva-elutasítva őket, néha némi szimpátiával ismertetve törekvéseiket. Ugyancsak válogat a katalógus a 20. század első három évtizedének magyarországi kritikáiból, azon időszakból, amikor a magyarországi kritika legjelesebbjei már Paul Cézanne művészetének a bűvöletében éltek.

Claude Monet és barátai
2003. december 1. hétfő - 2004. március 15. hétfő
Szépművészeti Múzeum

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár