2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kazinczy Ferencről szóló állandó kiállítással bővült a Magyar Nyelv Múzeuma

2021. június 22. 10:27 MTI

A nyelvújítás vezéralakjáról, Kazinczy Ferencről (1759-1830) nyílt állandó kiállítás hétfőn Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában.

A Szokott ösvényen szokatlanul címet viselő, történetmesélő kiállítás az embert és az alkotót mutatja be a Sátoraljaújhelyhez tartozó településrészen, ahol a tervek szerint a nyelvújító megálmodott kertjét is megépítik a következő években.

Nyiri Péter, a múzeum igazgatója elmondta: a nyelvújító 25 évig élt és dolgozott Széphalomban. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban megújult a szomszédos mauzóleum és szépen halad a kert felújítása is.

Közlése szerint egy múzeumnak a szokásos gyűjtés, feldolgozás és bemutatás hármas feladata mellett – ezekre alapozva – a történetmesélés is küldetése.

„Nekünk, magyaroknak csodálatos történeteink vannak, ezek általában a tiszteletről, a háláról és a cselekvés felelősségéről szólnak. Mi a magyar nyelv történetéről mesélünk és közben a cselekvés fontosságára is felhívjuk a figyelmet, ezt teszi a Kazinczy-kiállítás is”.

Demeter Szilárd, a széphalmi múzeumot is fenntartó Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott: magyarnak lenni ma politikai állásfoglalás.

Azoknak, akik a román politikai diktatúrában nőttek fel, nem furcsa. De az anyaország még csak most tanulja, milyen az, amikor azok a dolgok, amelyek eddig olyan természetesek voltak, mint a levegővétel, egyszer csak kiállást igényelnek.

A kiállítást Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő nyitotta meg, majd Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere személyes történeteken keresztül illusztrálta, mit is jelent a helyieknek az, hogy a nyelvújító földjén élnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár