2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mi áll az olasz bűnszervezetek vallásos külsőségeinek hátterében?

2021. május 21. 08:34 Múlt-kor

A szervezett alvilágot aligha kell bemutatunk az olvasóinknak, hiszen bűnügyi sorozatok, filmek és könyvek egész serege áll rendelkezésünkre, hogy megismerjük őket. A maffia még a 19. századi tradicionális társadalmakban gyökerezik, így a modern ember számára talán kissé furcsának tűnhetnek azok a rituálék és szokások, amelyek körülveszik a szervezet tagjait. A hitük és a cselekedeteik közötti mély szakadékot sajátos erkölcsi kódexszel igyekeztek áthidalni.

A hit erőssé tesz

A maffiózókra általában a mély katolicizmus a jellemző, nemcsak az itt tárgyalt olasz szervezetekre, hanem a 20. század első felében aktívabb írekre, vagy a mostanság hírhedtté váló latinókra. Egyáltalán nem számít ritka esetnek, hogy az elfogott maffiavezérek rejtekhelyén vallási szimbólumokat találnak a rendőrök.

Bernardo Provenzano, a Cosa Nostra vezetője, több mint négy évtized után, 2006-ban került rendőrkézre. Mikor átkutatták a búvóhelyét öt, jegyzetekkel ellátott Biblia került elő, tucatnyi szobor és szentkép társaságában. Provenzano a külvilág számára eljuttatott üzeneteire is ráírta az alábbi bibliai idézetet: „Áldjon meg benneteket az Úr és őrizzen meg titeket”.

Giuseppe Piromalli 1999-es elfogásakor hasonló kép tárult a rendőrök elé. A férfi a ’Ndrangheta főnöke volt, és hét évig rejtőzködött, egyedül Bibliát nem tartott a helyszínen, de a búvóhelye tele volt egyházi jelképekkel.

Egyes beszámolók szerint a maffiózók 90%-a istenhívő. A külső szemlélő számára talán kissé bizarr lehet, de a tagok részt vesznek a mindennapi egyházi életben. Ott vannak a miséken, a körmeneteken, aktív tagjai az egyházközösségnek, és nagylelkű adományokkal járulnak hozzá a működéséhez. A váratlan kiadásokról való gondoskodásra is akadnak példák, így a templom egy részének felújítására, vagy a régi freskók restaurálására.

A nagyobb vezérek azonban már elkülönülhetnek a hétköznapi vallásosságtól. Tarthatnak például a saját birtokukon papot, ahogy azt Szicíliában tették néhányan, de ha részt is vettek a vasárnapi miséken, akkor is kiemelt, és biztosított helyük volt a templom egy meghatározott pontján.

Nem minden pap volt azonban engedékeny a maffia nagy hatalmú vezetőivel szemben. Giuseppe Diana, vagy más néven Peppino atya a Casal di Principében található San Nicola di Bari templomának plébánosa például felszólalt a Camorra ellen. Felhívásában visszautasította azt, hogy a maffia és a vallásosság összeegyeztethető lenne, és nem akart úrvacsorát szolgáltatni a főnököknek. 1994. március 19-én a sekrestyéjében lőtték le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Provenzano letartóztatása 2006-banA Peppino atyaként is ismert Giuseppe Diana, akit a Camorra elleni felszólalásaiért gyilkoltak megTommaso Buscetta szicíliai maffiafőnök vezetőszáron. Ő volt az első maffiatag, aki megtörte az „omertà” néven ismert hallgatási esküt, és vallott a Cosa Nostra belső működéséről a hatóságoknak.Pietro Buscetta, Tommaso sógorának holtteste az utcán 1987. december 7-én. A maffiózóból informátorrá, azaz „bűnbánóvá” (pentito) vált férfi több rokonával is végzett a Cosa Nostra.II. János Pál pápaXVI. Benedek pápa virágot helyez a maffia elleni küzdelem egyik meggyilkolt vezetője, Giovanni Falcone és más áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár