2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar fiatalok hozzák el a jövőt: az MVM EDISON startup verseny három döntőse

2019. augusztus 5. 08:18

A 2019. május 29-én rendezett MVM EDISON startup verseny döntőjében nyolc csapat tagjainak egy pitch verseny keretében, mindössze három perc alatt kellett meggyőzniük a Kóbor György MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatóját is sorai közt tudó szakmai zsűrit, hogy befektetésre érdemes startupötlettel rendelkeznek. A szakemberek végül három projektet választottak ki.

Minden, elektromos autóval járó sofőr találkozhatott már azzal a helyzettel, hogy egy hosszabb út során töltenie kellett járművét. Ez a „probléma” számos kérdést vet fel: mikor és hol tegye töltésre a járművet, illetve hogy mit csináljon ezen idő alatt a sofőr, illetve az utasai. A top háromba kerülő, villamos- és energetikai mérnökökből, valamint fizikusokból álló InCharge által kínált szolgáltatás ezen kérdésekre ad kielégítő válaszokat a hatótávot, a megfelelő töltő megtalálását, illetve a tankolás közben elérhető időtöltéseket illetően. Az okostelefonos alkalmazás tehát arra is alternatívákat nyújt, hogy a fennmaradó idő alatt kávézással, mozizással, egy múzeum meglátogatásával, esetleg egy gyors bevásárlással múlassák az időt az utasok. „Kényelem, pontosság, gyorsaság. Velünk érdemes hosszútávra tervezni” – hangzik az InCharge találó mottója.

Hasonlóan innovatív ötlettel érkezett a Magnelit csapata, amely egy mágneses, moduláris, testreszabható okoslámpa-családdal nevezett a versenyre. A termék dizájnja és funkciója is egyszerűen, szerelés nélkül alakítható a mágneses kialakításnak köszönhetően. Az okos világítási modul lehetővé teszi a termék irányítását okos eszközökről, így a lámpákat lehet ki- és bekapcsolni, időzíteni, fényerőt állítani, aktiválni a beprogramozott világítási sémákat, hangulatfényeket, de akár ébresztőnek is használható a termék. Lehet függő, mennyezeti, álló és fali, készülhet fából, kőből, fémből vagy akár textilből, annak érdekében, hogy minden egyedi igényt kielégítsen. „Gyermeki egyszerűséggel, szerelés nélkül alakíthatod a saját egyéniségedre a lámpádat” – foglalta össze a játékos, mégis praktikus találmány lényegét Kismartoni Zsolt.

Szintén a jövőbe tekint a MET3R ZenCharge komplex rendszere, amely a sofőr, a háztartás, a villamosenergia-hálózat érdekeit, illetve a környezeti szempontokat is figyelembe véve képes optimalizálni a néhány éven belül Magyarországon is nagy számban elterjedő elektromos autók töltését. Kennesey Tamás csapattag szavai szerint a találmány lényege, hogy elkerülje az áramhálózat túlterhelését a versengő töltési igények elosztásával. A ZenCharge rendszere azzal hozza el a jövőt, hogy a csúcsidőszaki fogyasztásokból a völgyidőszakokba tereli az áramfogyasztást. Az üzemeltetőket mindez segíti töltőik kihasználtságának növelésében, illetve lehetővé teszi, hogy például a lakóház áramellátását se terhelje túl az e-járművek töltése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Magnelit csapataA MET3R ZenCharge csapataAz InCharge csapata

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár