2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befektetés a jövőbe: MVM EDISON start up verseny 2019

2019. július 22. 11:31

Elektromos meghajtású, napelemes hajó, testreszabható mágneses, okos lámpacsalád, üzleti célú autómegosztó szolgáltatás, energiahatékonyságot szolgáló okos technológia vagy éppen elektromos autók töltését optimalizáló fejlesztés. A 2019. május 29-én rendezett MVM EDISON start up verseny döntőjében nyolc csapat mutatta be innovatív találmányát, amelyek közül a zsűri végül hármat emelt ki, és részesített kiemelkedő díjazásban.

Immáron harmadszorra írta ki az MVM Csoport az innovációs pályázatot, ahová a kis- és középvállalkozásokon kívül egyetemisták, magánszemélyek vagy start upok kreatív fejlesztési ötleteit várták. A hazai energetikai holding asztalára összesen 104 projektterv került, amelyekből végül a zsűritagok nyolcat választottak ki. A tét hatalmas volt, ugyanis a döntős csapatok közül a legjobbnak ítélt három projekt az akár 50 millió forint magvető befektetés lehetőségét, 3 millió forint értékű kommunikációs szolgáltatáscsomagot, és egy tanulmányutat nyert Párizsba, az IBM dizájnközpontjába.

A finalistáknak egy pitch verseny keretében, mindössze három perc alatt kellett meggyőzniük a Kóbor György MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatóját is sorai közt tudó szakmai zsűrit, hogy befektetésre érdemes start up ötlettel rendelkeznek. Nem csupán maga az innovatív ötlet számított, hanem az üzleti tervek kivitelezhetősége, a terjeszkedési pozicionálás és a marketing is.

Márton István, az MVM Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatója szerint mind a nyolc csapat megérdemelte volna a lehetőséget, ám azokkal sem fogják megszakítani a kapcsolatot, akik most nem kerültek be az első három közé. Az estet levezénylő Rákóczi Ferenc által „jövőcsinálóknak” nevezett projekttagok valóban kreatív, környezetbarát és energiahatékony fejlesztéseket mutattak be.

„Kényelem, pontosság, gyorsaság. Velünk érdemes hosszútávra tervezni” – hangzott a top háromba kerülő, villamos- és energetikai mérnökökből, valamint fizikusokból álló InCharge mottója. Okostelefonos alkalmazásuk az elektromos járművek töltését tenné egyszerűbbé, valamint az üzemeltetőknek nyújtana segítséget töltőik optimálisabb kihasználásában.

Hasonlóan innovatív ötlettel érkezett a Magnelit csapata, amely egy mágneses, moduláris, testreszabható okoslámpa-családdal nevezett a versenyre. A termék dizájnja és funkciója is egyszerűen, szerelés nélkül alakítható a mágneses kialakításnak köszönhetően, az okos világítási modul pedig lehetővé teszi a termék irányítását okos eszközökről.

Szintén a jövőbe tekint a MET3R ZenCharge komplex rendszere, amely a sofőr, a háztartás, a villamosenergia-hálózat érdekeit, illetve a környezeti szempontokat is figyelembe véve képes optimalizálni a néhány éven belül Magyarországon is nagy számban elterjedő elektromos autók töltését. Kennesey Tamás csapattag szavai szerint a találmány lényege, hogy elkerülje az áramhálózat túlterhelését a versengő töltési igények elosztásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár