2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Új csarnokra bukkantak II. Ramszesz fáraó templománál Egyiptomban

2019. április 1. 13:18 MTI

II. Ramszesz ókori egyiptomi fáraó egykori templomához kapcsolódó királyi csarnokot fedeztek fel egy ásatáson a New York-i Egyetem kutatói Egyiptom déli részén, Abüdoszban.

Az egyetem régészei a templom alapköveit és festményeket is feltárták. "II. Ramszesz templomát 160 éve fedezték fel. Azóta először kell változtatni az eddigi térképén" - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Musztafa Vaziri, az egyiptomi legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára. Vaziri rámutatott, hogy a templom tervezése és melléképületei, ideértve a palotát és a királyi csarnokot, hasonlóak I. Széthi fáraó, II. Ramszesz apjának 300 kilométerrel délebbre található templomának felépítéséhez.

Mint hozzátette: a felfedezés révén új információkhoz juthatnak a tudósok az ókori Egyiptom 19. dinasztiájának uralkodása alatt épült templomokról és azok melléképületeiről. A feltárt királyi csarnok falai mészkőből épültek, padlóját mészkőcsempék borítják. A kutatók megtalálták egy homokkőoszlop alapjait és homokkő lépcsőfokokat is felfedeztek, amelyen szerepelt II. Ramszesz neve. Előkerültek az egykori csarnok plafonjának darabjai is, amelyen csillagok rajzainak maradványaira bukkantak.

II. Ramszesz a 19. dinasztia harmadik fáraója, az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodója volt, mintegy 3300 évvel ezelőtt uralkodott. Nevéhez fűződik többek között az Abu Szimbel-i két monumentális templom építtetése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Kép forrása: parameter.sk

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár