2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kalapács alá kerül Neil Armstrong hagyatékának egy része

2018. július 24. 16:30 MTI

Neil Armstrong amerikai űrhajós, az elsőként Holdra szálló ember emléktárgyaiból rendeznek aukciósorozatot, mely idén novemberben kezdődik.

A tárgyak egy része az űrhajós személyes emléke az 1969-es történelmi Holdra lépésről. Köztük van a Wright-fivérek 1903-ban épült repülőgépe szárnyának és propellerének egy-egy darabja, melyeket az asztronauta magával vitt a Holdra, valamint Robbins-féle Apollo 11 ezüst emlékérmek, melyek az űrhajó fellövése, a Holdra szállás és a visszatérés tiszteletére készültek – közölte az árveréseket szervező Heritage Auctions.

Licitre vár többek között egy arany kitűző, melyet a Gemini VIII, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) ötödik emberi legénységgel végrehajtott küldetésére készítettek – olvasható az aukciósház portálján. Az Apollo 11 1969. július 16-án indult útnak Neil Armstrong parancsnokkal, Michael Collins és Edwin Aldrin űrhajósokkal a fedélzetén. A parancsnoki kabin, a műszaki egység és a holdkomp egy száz méternél is magasabb hordozórakéta orrában kapott helyet.

Az űrhajó július 19-én pályára állt a Hold körül, Armstrong és Aldrin másnap az Eagle (Sas) névre keresztelt holdkomppal megkezdte a Holdra szállást. A Sas 1969. július 20-án szállt le. Neil Armstrong volt az első ember, aki idegen égitest felszínére lépett. „Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek” – hangzottak el akkor az űrhajós mára legendássá vált szavai.

Armstrong 2012-ben, 82 éves korában halt meg Ohióban. Két fia emléktárgyak hatalmas gyűjteményét örökölte. Nemcsak gondosan őrizték a tárgyakat, de kutatták az eredetüket és szakszerű segítséggel dokumentálták is őket. Az aukció is az ő ötletük volt. Az árverések november elején, majd 2019 májusában és novemberében lesznek. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár