2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hajón lehet csak megközelíteni a szigetet, ahol őskori emberek nyomaira bukkantak

2018. március 30. 20:13 Múlt-kor

Izgalmas felfedezést tettek kanadai kutatók, akik egy őskori család nyomaira bukkantak egy nehezen megközelíthető szigeten. A lábnyomok megerősítésül szolgálnak azon elméletnek, amely szerint a jégkorszak folyamán kelt át Ázsiából Észak-Amerikába az ember.

A Kanada nyugati partján talált emberi lábnyomok akár 13 000 évesek is lehetnek, állítják kutatók. Eddigi tudásunk szerint a legutóbbi jégkorszak alatt (amely 11 700 évvel ezelőtt ért véget) keltek át az emberek Ázsiából az akkor (az alacsonyabb tengerszint miatt) egybefüggő szárazföldet képező Bering-szoroson az amerikai kontinensre. Ezután idővel elérték a mai Brit Columbia kanadai tartomány nyugati partját, és a délebbre fekvő partokat is. Kanada csendes-óceáni partján ez a partvidék ma többnyire sűrű erdővel borított és sok esetben csak vízi járművel érhető el, ami megnehezíti az elméletet alátámasztó régészeti bizonyítékok keresését. A Hakai Intézet és a Victoriai Egyetem közös kutatócsoportja a Brit Columbia-i Calvert-sziget dagálykor elárasztott zónájából vett üledékmintákat, ahol a tengerszint a legutóbbi jégkorszak végén két-három méterrel alacsonyabb volt, mint napjainkban.

A mintákban a kutatók huszonkilenc emberi lábnyomot találtak legalább három különböző méretben, amelyeket a radiokarbon kormeghatározás 13 000 évesre datál. A mérések és a digitális képek elemzése alapján a lábnyomok két felnőtthöz és egy gyermekhez tartozhattak, akik mind mezítláb voltak. A lelet azt mutatja, hogy 13 000 évvel ezelőtt jelen volt az ember Brit Columbia nyugati partján, amikor az már kifelé tartott a jégkorszakból. Ez a felfedezés további bizonyítékot ad annak az erősödő elméletnek, hogy az emberek egy part menti útvonalon keltek át Ázsiából Észak-Amerikába a legutóbbi jégkorszak folyamán. A kutatók szerint további ásatások fejlettebb módszerekkel valószínűleg még több emberi lábnyomot találnak a környéken, amelyek segítenének az ember itteni letelepedésének részleteit minél jobban megismerni. „Ez a felfedezés bizonyítékot ad a tengerjáró emberekről, akik ezt a területet lakták a legutóbbi nagy jégkorszak vége felé” – mondta Duncan McLaren, a kutatás vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár