2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már 115 ezer évvel korábban élhettek emberek Észak-Amerikában, mint eddig gondolták

2017. április 27. 09:37 MTI

Az eddig hittnél 115 ezer évvel korábban is, már 130 ezer éve is élhettek emberek Észak-Amerikában - erre enged következtetni legalábbis egy San Diegó-i ásatáson talált mamutcsont vizsgálata. Egy amerikai kutatócsoport vizsgálta meg a 130 ezer évesre datált leletet, amelyen kőeszközök által ejtett nyomok láthatók.

A megdolgozott lábszárcsont és fogak mellett olyan kövek feküdtek, amelyeket a szakértők szerint kalapácsként és üllőként használtak. A kutatási eredményekről a Nature című tudományos lap számol be. Steve Holen, a tanulmány egyik társszerzője közölte, nincs kétsége afelől, hogy a helyszín régészeti ásatási terület. Izraeli és német szakértők szintén valószínűnek tartják, többen azonban szkeptikusak a leletet illetően.

Az úgynevezett Cerutti őslénylelőhelyet már 1992-ben felfedezték. Számos csont- és fogmaradvány feküdt egy vékony homokrétegben, pleisztocén kori, 12 méter vastag üledékrétegbe ágyazva. A csontok korát azonban csak 2014-ben sikerült speciális elemzési technikák segítségével megállapítani: mintegy 130 ezer évesek, tehát a korai jégkorszak egy melegebb szakaszából származhatnak. Holen és csapata a csontokon ugyanebből az időből eredeztethető rovásokat talált, melyekről úgy vélik, kőszerszámoktól származó törés- vagy megmunkálási nyomok.

"A csontokon és több fogon pontosan látszik, hogy ember által, szándékosan, szakszerű ügyességgel törték el" - állítja Holen. Hasonló mintázatok láthatóak kansasi és nebraskai mamutfosszíliákon, melyek esetében kizárható a geológiai erők hatása és ragadozók támadása. A csontok mellett öt nagy követ találtak, melyeket a tudósok meggyőződése szerint munkaeszközként használtak az emberek. Elméletüket elefántcsontokon végzett próbával támasztották alá: megvizsgálták, hogy ezek kőbaltával szétválaszthatók-e egy kőüllőn. A tudósok szerint a vadászok valószínűleg így jutottak hozzá a csont belsejében lévő értékes velőhöz, vagy így készítettek a csontdarabokból újabb eszközöket. A jelenleg érvényben lévő szakértői állásfoglalás szerint a Homo sapiens legfeljebb 15 ezer éve, a legutolsó ázsiai jégkorszakban indult el az amerikai kontinensre, az alacsony vízállásnak köszönhetően a mai Bering-szoros helyén lévő akkori földhídon.

Erella Hovers izraeli paleontológus szerint lehetséges, hogy a Homo erectus, a gyenyiszovai ember vagy a neandervölgyi ember késői képviselői törték szét a megvizsgált csontokat. Egyelőre kérdéses, ezek a korai emberek hogyan kerültek a mai Kalifornia területére. Az amerikai kutatók feltételezése szerint az akkori meleg időszakban tengeri úton juthattak a kontinensre. Ázsiában és a Csendes-óceánban is vannak szigetek, amelyekre több mint 100 ezer éve eljutottak az emberek. Friedemann Schrenk, a németországi Senckenberg Paleoantropológiai Intézet munkatársa szerint ezek az első meggyőző bizonyítékok arra, hogy a modern ember előtt is betelepültek az ember ősei Észak-Amerikába. Véleménye szerint az akkoriban Európától Szibériáig megtalálható neandervölgyi ember rokona juthatott el már ekkor a kontinensre.

"A paleoantropológiát ez az eredmény nem írja át, de kiegészíti, ami szintén nagyszabású eredmény. További kérdés, mi történt a továbbiakban ezekkel az emberekkel: valószínűleg jött még egy jégkorszak" - tette hozzá Schrenk. "Ha a 130 ezer éves dátum valódi, akkor ez az amerikai régészet egyik legnagyobb felfedezése" - véli John McNabb, a Southamptoni Egyetem szakértője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár