2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egyedülálló bronzkori kereket találtak Nagy-Britanniában

2016. február 29. 18:32

Az eddigi legnagyobb és legteljesebb bronzkori kerékre bukkantak régészek a „brit Pompejinek” nevezett régészeti helyszínen. Az i. e. 1100-800-ra datált, egy méter átmérőjű, kiválóan konzerválódott (még az agyat is tartalmazó) lelet a szigetország legrégebbi fakereke.

A méretét és a teljességét tekintve egyedülálló lelet a Cambridgeshire-i Must Farm-i ókori kőfejtőnél került elő. A közeli Flag Fennél az 1990-es években már tártak fel hasonló korú fakereket, azonban az jóval hiányosabb állapotban került elő. A felfedezés remek lehetőséget biztosít a kutatóknak, hogy a 3 ezer évvel ezelőtti korszak technológiáit megérthessék.

A helyszínen már januárban sem unatkoztak a régészek, ugyanis ugyanebből a korszakból, cölöpökön álló fából készült körházakra bukkantak. Miután egy tűz elpusztította a házakat, víz alá kerültek, és az iszap őrizte meg őket a jelenkornak. Nem csak a ház szerkezeti elemei maradtak meg jó állapotban, de edényeket is találtak ételmaradványokkal, illetve ruhákat is. A most feltárt fakereket az egyik ház közelében tárták fel.

Duncan Wilson, a feltárást vezető Historic England szervezet vezetője még januárban a települést egy „rendkívüli időkapszulának” nevezte. A kutató elmondta, hogy „3000 évvel ezelőtt egy tűz, továbbá a mocsaras környezet miatt is bekövetkező megőrződés vezetett el minket egy megfagyott pillanathoz, amely egy igen részletes képet ad a bronzkori életről.” A legutóbbi régészeti eredményről így nyilatkozott: „a kerék felfedezése azt bizonyítja, hogy e mocsaras táj lakóinak voltak kapcsolatai a folyón túli szárazabb föld embereivel”.

A Historic England több mint egymillió fontot invesztál a cambridgeshire-i Must Farm-i ókori kőfejtő mintegy 1100 négyzetméteres területének régészeti feltárására. A brit örökségvédelmi hivatal és a Cambridge-i Egyetem közösen végzett feltárására azért van szükség, mert félő, hogy a területen jelentősen csökkenni fog a maradványokat konzerváló talajvíz szintje, ami veszélyezteti a még fel nem tárt leleteket.

A korábban említett, Flag Fennél az 1990-es években feltárt kerék ezidáig a legrégebbi, Nagy-Britanniából előkerült fakerék a maga 3300 évével, azonban az átmérője csupán 80 centiméter. A legrégebbi európai kerék egyébként a rézkorból, i. e. 2500-ból származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár