2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Páratlan bronzkori körházak kerültek elő Nagy-Britanniában

2016. január 13. 10:20 Pallag Zoltán

A Nagy-Britanniában valaha talált legjobb megtartású bronzkori lakóépületek kerültek elő Cambridgeshire-ben. Duncan Wilson, a feltárást vezető Historic England szervezet vezetője kifejtette, hogy a település egy „rendkívüli időkapszula”.

Lábakon álltak azok a i. e. 1000-800 körül készült kör alakú faházak, amelyeket nemrég tártak fel brit régészek a Must Farm-i kőfejtőnél. Miután egy tűz elpusztította a házakat, víz alá kerültek, és az iszap őrizte meg őket a jelenkornak. Nem csak a ház szerkezeti elemei maradtak meg jó állapotban, de edényeket is találtak ételmaradványokkal, illetve ruhákat is. Egy korábbi, 2006-ban történt szondázás alkalmával kisméretű csészéket, tálakat és korsókat találtak a környéken, illetve üveggyöngyöket, amelyek láttán nem feltétlenül a bronzkorra asszociálnánk. Növényi rostokból készült textilmaradványokat is felfedeztek a régészek. A körházak feltárását nemrég fejezték be.

"Normális esetben, amikor száraz lelőhelyen ásunk, szerencsések vagyunk, ha találunk néhány cseréptöredéket, itt viszont egész edényeket találtunk, bennük ételmaradékkal” – mondta a Telegraphnak Mark Knight régész. A Historic England és a Cambridge-i Egyetem közösen végzett feltárására azért volt szükség, mert félő volt, hogy a területen jelentősen csökkenni fog a talajvíz szinte, ami azt jelentette volna, hogy a maradványok nem őrződtek volna meg tovább.

Duncan Wilson, a feltárást vezető Historic England szervezet vezetője kifejtette, hogy a település egy „rendkívüli időkapszula”. A kutató a BBC-nek elmondta, hogy „3000 évvel ezelőtt egy drámai tűz, továbbá a mocsaras környezet miatt is bekövetkező megőrződés vezetett el minket egy megfagyott pillanathoz, amely egy igen részletes képet ad a bronzkori életről. A lelőhely nemzetközi jelentőségű, és a feltárása nagyban hozzájárul a korszak megértéséhez.”

Az ásatást vezető David Gibson (Cambridge Archaeological Unit) így nyilatkozott: „Annyi minden megőrződött, hogy valójában láthatjuk, hogy milyen volt a mindennapi élet a bronzkor fordulóján.” A régész 3D-s őskori régészetnek nevezte a felfedezést, mivel igen jó állapotban maradtak meg a páratlan bronzkori leletek, mint például az egyik háznál megmaradt elszenesedett tetőgerendák, faoszlopok szerszámokkal, vesszőből fonott falszakaszok.

A két méterrel a jelenlegi felszín alatt ásó régészek lábnyomokat is találtak, amelyekről úgy gondolják, hogy az egykor ott élt emberekhez tartoztak. Miután a leleteket megtisztították és restaurálták kiállítást fognak rendezni belőlük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár