2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szívszorító képek az 1970-es évek Glasgow-jának nyomornegyedeiről

2015. október 14. 16:30

Bár az emberek többsége a második világháború utáni Nagy-Britanniát a jóléttel szokta összekötni, a nyomor ezekben az évtizedekben még ugyanúgy jelen volt a brit városokban, mint Dickens regényeiben. A glasgow-i nyomornegyedekben még kevesebb mint ötven évvel ezelőtt is borzalmas körülmények uralkodtak. A manapság már a hetvenes éveiben járó fényképész, Nick Hedges az 1970-es években három éven át fotózott Glasgow legszegényebb negyedeiben. A város nyomortelepein sok család olyan egyszobás lakásban volt kénytelen élni, ahova még a víz és az áram sem volt bevezetve, a helyiség viszont hemzsegett a különböző élősködőktől. A nedvességtől átitatott épületek bejáratát a különböző építkezésekről származó törmelékkupacok takarták el, a patkányok pedig mindennapos vendégnek számítottak a telepeken. 

Hedges képei egy ingyenesen látogatható edinburgh-i szabadtéri kiállításon lesznek láthatók, miután a hatóságok feloldották a fényképek bemutatásukra vonatkozó tilalmat. A képek mögötti történetek olykor legalább annyira sokkolóak, mint maguk a fotók. Az egyik képen az látható, amint egy anya a szemétkupacon át tol be egy babakocsit egy Gorbals negyedbeli bérlakásba. A nő és családja néhány nappal ezelőtt arra ébredt, hogy egy buldózer éppen azt az épületet készül lerombolni, amelyben élnek. A férjnek ki kellett kelnie az ágyból, hogy üvöltve leállítsa a rombolást, és ezzel megmentse családját a biztos haláltól. A munkálatokat vezető férfi nem is gondolt arra, hogy ezekben a borzasztó állapotban lévő lakásokban még bárki lakhat, ezért nem is tartott ellenőrzést a munka megkezdése előtt.

Egy másik képen egy egyszobás lakásban élő, Maryhill negyedben lakó család látható. Az anyuka és gyermekei éjszaka úgy próbálták meg elriasztani a patkányokat, hogy éjszakára égve hagyták a villanyt. Volt, hogy egyetlen éjszaka alatt tizenhat, szobájukba betolakodó patkányt számoltak meg.

A fotókat készítő Hedges elmondta, hogy nincs olyan kép, amelyre büszkébb lenne a többinél. „Az emberek szavai és a történetek, amelyeket fotózás közben hallottam, ugyanolyan fontosak. Együtt több jelentést hordoznak, mint amire egy kép önmagában képes lenne” – jelentette ki a fotós. „Nem felejtettem el egyetlen, általam lefotózott ember nevét, vagy a beszélgetéseket, amelyet negyven évvel ezelőtt velük folytattam. Ugyanolyan tisztán emlékszem rájuk, mintha az egész tegnap történt volna” – tette hozzá Hedges.  

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy apa és gyermekei ülnek csendben Gorbals negyedbeli lakásukbanAnya és gyermekei egy maryhilli egyszobás lakásban. Éjszakánként égve hagyták a villanyt, hogy megpróbálják elriasztani a patkányokatKisgyerek játszik egy nyomornegyedbenMaryhilli tinédzserekRikkancsok MaryhillbenEgy fiú néz szomorúan az otthona előtt álló hatalmas tócsáraHintázó gyerekek, háttérben a Govan hajógyár daruiA valóságból való kilépés kísérlete: egy lány sminkel egy Gorbals negyedbeli lakásban   Egy kislány várakozik lakásuk ajtaja előttA kép helyszínét tekintve kakukktojás, a körülmények azonban ugyanazok, mint a glasgow-i nyomornegyedekben. Két kisgyerek játszik az edinburgh-i Leith negyedben

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár