2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csak A sikolyért érdemes megismerni Munch munkásságát

2015. október 6. 09:42 MTI

Több mint 30 év után újra kiállítás nyílik Madridban Edvard Munch műveiből; a norvég festő és grafikus több mint nyolcvan alkotását keddtől mutatják be a Thyssen-Bornemissza Múzeumban.

A képek fele az oslói Munch Múzeumból érkezett a spanyol fővárosba, másik felét pedig a világ több neves múzeuma adta kölcsön a kiállításra, így például a londoni Tate Múzeum vagy a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MOMA) is közreműködött a tárlat létrejöttében. Paloma Alarcó, az Archetípusok címet viselő kiállítás kurátora szerint sokan A sikoly című, leghíresebb festményével azonosítják Munchot, aki viszont jóval sokoldalúbb művész, feltárta a kapcsolatot a fizikai világ külső jegyei és a rejtett lelki dimenziók között.

A kiállítás gyűjteménye a mai ember érzelmi archetípusainak és egzisztenciális rögeszméinek, mint amilyen a melankólia, a szerelem, a vágy, a féltékenység, a szorongás, a betegség és a halál - jellemezte a válogatást. Ugyanakkor A sikoly is megjelenik a bemutatott képek között, de nem az eredeti 1893-as festmény, hanem egy két évvel később készült litográfia.

Edvard Munchot az expresszionizmus előfutárának tartják, képzőművészeti jelentőségét Cézanne-hoz, Gauguinhez és Van Gogh-hoz hasonlítják. 1944-ben, 81 éves korában hunyt el. Hosszú, termékeny munkásságának köszönhetően számtalan remekművet hagyott hátra, amelyek a világ leghíresebb múzeumaiban kaptak helyet. A sikoly című festménye 2013 végéig a világ legdrágábban, 120 millió dollárért elárverezett képe volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár