2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincsvadászok hada keresi a náci aranyvonat pontos helyét

2015. augusztus 31. 16:28 MTI

A lengyel hatóságok minden erejükkel azon vannak, hogy megtisztítsák az amatőr kincsvadászoktól azt a délnyugat-lengyelországi területet, ahol a föld mélye a feltételezések szerint a náci páncélvonatot rejti.

Walbrzych városát és a környező dombokat valósággal ellepték a kincskeresők azután, hogy a múlt héten két férfi bejelentette annak a legendás náci páncélvonatnak a megtalálását, amely a legenda szerint 1945-ben tűnt el a környéken összerabolt kincsekkel a vagonokban. Az emberek fémdetektorokkal fésülik át a területet és az ott futó vasúti sínek környékét, annak ellenére, hogy az illetékesek korábban óva intettek mindenkit a spontán kincsvadászattól, mondván, hogy a szerelvényen veszélyes katonai felszerelések, például robbanószerek is lehetnek, és könnyen meglehet, hogy a vonat környékét aláaknázták.

A múlt héten már rendőrök járőröztek a Walbrzych-Wroclaw vasútvonalon, amelynek 65-ös kilométerjelzésénél gyanítják leginkább a legendás vonat helyét. Tomasz Smolarz tartományi kormányzó hétfőn elmondta, hogy a rendőrség, valamint a városi és a vasúti hatóságok mostantól elzárják a kincsvadászokat a feltételezett lelőhelytől, hogy megakadályozzák az esetleges vonatbaleseteket. A kormányzó továbbá arra kérte a katonaságot, hogy speciális földradarral vizsgálja át az érintett területet.

A szóbeszéd szerint a kérdéses vonat 1945-ben tűnt el és tele volt az akkori német városban, Breslauban (ma Wroclaw) összerabolt kincsekkel. A vonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. Az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették. Több szakértő úgy véli, a 70 éve elrejtett vonat valószínűleg csak katonai felszerelést tartalmaz. Walbrzych közelében a második világháború idején működött egy földalatti ipari létesítmény szerteágazó alagútrendszerrel, mivel a háború végső szakaszában végrehajtott heves bombázások miatt az ipari termékeket a föld alatt kellett raktározni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár