2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őrizetben a srebrenicai muzulmán katonai rendőrség volt parancsnoka

2015. június 11. 10:42 MTI

Őrizetbe vették szerdán a svájci határőrök Naser Oricot, aki a srebrenicai muzulmán katonai rendőrségnek volt a parancsnoka az 1992 és 1995 közötti boszniai háború idején - közölte Camil Durakovic, Srebrenica polgármestere.

A bosnyák televíziónak nyilatkozva a polgármester elmondta, hogy Oric Bernbe igyekezett, ahol az 1995-ös srebrenicai - boszniai muszlimok elleni - mészárlás áldozatairól tartott megemlékezésére volt hivatalos. A volt rendőrparancsnokkal tartott maga Durakovic is, akit rövid időre szintén őrizetbe vettek, továbbá egy velük utazó harmadik személyt is. Durakovic elmondása szerint Oricot az Interpol Szerbia által kezdeményezett nemzetközi körözése alapján fogták el.

A polgármestert és a harmadik személyt később szabadon engedték. A hágai Nemzetközi Törvényszéken Oricot első fokon - 2006 júniusában - két év börtönre ítélték, mert a boszniai háború idején körzetében nem akadályozta meg foglyul ejtett szerbek megkínzását és meggyilkolását. A fellebbviteli eljárásban a törvényszék megállapította, hogy az 1992 szeptembere és 1993 márciusa közötti időszakban - még az 1995-ös srebrenicai vérengzés előtt - minden kétséget kizáróan súlyos bűncselekményeket követtek ugyan el szerb rabok terhére az egyik rendőrőrsön, de Oric felelőssége nem bizonyítható. Belgrádban azóta sem nyugodtak bele ebbe a döntésbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár