2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

23 ezer éves vénusz került elő Amiens-ben

2014. december 1. 14:55

Az észak-franciaországi város, Amiens Renancourt nevű negyedében egy kis, de jelentőségét tekintve nagyon fontos őskori leletre bukkantak francia szakemberek: egy mészkőből készült vénuszszoborra.

A szakemberek idén nyáron, az észak-franciaországi Amiens területén végzett ásatások során bukkantak rá az őskőkorszaki (paleolitikum) szoborra, amelyhez hasonló leletre fél évszázada nem volt példa.

Az őskőkori vénuszszobrok a felső-paleolit emberének első embert ábrázoló kisplasztikái. E szobrok a 35 ezer és 7 ezer évvel ezelőtti időintervallumban keletkeztek, a cro-magnoni ember aurignaci kultúrájától a gravettin át a magdaléni végéig. Legismertebb közülük az 1908-ban, Szombathy József magyar régész által feltárt, 24-22 ezer éves, mindössze 11 centiméteres willendorfi vénusz, amelyet szemcsés mészkőből faragtak és vörös okkerrel festettek.

Az amiens-i negyed után renancourt-i vénusznak nevezett kisplasztika mészkőből készült és 23 ezer éves, a gravetti kultúra egyik művésze faragta. A vénuszszobrok jellemzőit viseli magán: a mellek és a gömbölyű has kifejezetten hangsúlyos, ami a termékenységgel való erős kapcsolatra utal. Az eredetileg húsz darabban előkerült, 11 centiméter magas alkotást gondosan összeillesztették, ám jobb lába hiányzik. Eddig mintegy száz gravetti idolt találtak Európa területén, de ez az első, amely Franciaország északi részéről származik.

A renancourt-i vénuszt a következő hónapokban alapos vizsgálatok alá vetik, mielőtt az Amiens-i Picardie Múzeumba szállítanák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár