2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A fedélzeten mutattak be áldozatot az ókori tengerészek

2014. október 17. 08:57

Egy kétezer éves hajóroncsot vizsgáló kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az ókori Mediterráneum tengerészei nem a parton, hanem a tengeren hánykolódó hajójuk fedélzetén végezték el a vallási szertartásaikat, valamint az áldozatbemutatást.

Egy mélytengeri mini-tengeralattjárót használva a Global Underwater Explorers (GUE) régészei a Szicíliától északkeletre található Lipari-szigetek mellett 130 méteres mélységben egy hajóroncsot fedeztek fel, amelynek egykori rakománya több tucatnyi amforából állt. A hajóorrnál, ahol a favázszerkezet kiválóan megmaradt, a szakértők egy terrakotta füstölőt, görög nevén thymiateriont találtak amely egy méretesebb tálból, valamint az ezt tartó oszlopból állt, s a tenger motívumaival, illetve három betűvel (ETH) volt díszítve.

"Ez a lelet alátámasztja azokat a történelmi forrásokat, amelyek arról számoltak be, hogy a tengerészek a hajón végezték el a rituális szertartásaikat, amelyektől a tengeri útjuk biztonságát remélték" - mondta Sebastiano Tusa, a szicíliai örökségvédelmi hivatal főfelügyelője a Discovery News-nak. A búvárok vizsgálatai szerint a tengerfenéken megtalált amforákban méz, olívaolaj, bor és valamilyen halszósz volt egykoron. Mellettük különböző tálakat és henger alakú vázákat is felfedeztek, azonban kétségkívül a thymiaterion volt a legfontosabb lelet.

"Mindezidáig kevés fizikai nyomot találtunk a hordozható tömjénfüstölő létezésére a Földközi-tengeri hajóroncsoknál" - mondta Aaron Brody, a kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársa. Hozzátette: a tengerészeknél megszokott eljárás szerint ezeket a vallási áldozatokat akkor végezték el, amikor a hajó kifutott a kikötőből, illetve amikor biztonságosan megérkezett egy újabb kikötőbe. Azonban olykor e kettő között, a navigálás során, az egyre távolodó szárazföld láttán vagy veszély esetén is elvégezhettek egy rituálét.

"A céljuk ezzel az volt, hogy kiengeszteljék, illetve köszönetet mondjanak a szél felett uralkodó isteneknek, illetve azoknak az égi hatalmasságoknak, amelyeknek látótávolságon belül valamilyen szentélyük volt, esetleg egy közeli hegycsúcs vagy partszakasz nekik volt szentelve" - magyarázta Brody. Általában a hajó egy szakrális pontján - a hajóorrnál vagy a hajófarnál - mutatták be a rituálét, amelynek része lehetett például állatáldozat, ima, egyéb felajánlás, boráldozat vagy fogadalom.

Az ókori tengerészek nagy bánatára a rituálé nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a hajó valamilyen oknál fogva a bal oldalára fordult, majd elsüllyedt. Tusa hozzátette: a rakomány elhelyezkedése a tengerfenéken azt jelzi, hogy a raktérben lévő amforák a hajó felborulásakor elmozdultak eredeti helyükről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár