2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

17. századi világtérkép tengerek és óceánok nélkül

2014. június 6. 13:43

A bibliai özönvíz "természetformáló erejének" bemutatására tett kísérletet egy angol teológus a 17. század végén megjelent munkájában; vitatott elmélete már a kortársakból is értetlenkedést váltott ki.

A Thomas Burnet (1635?-1715) által készített térképek az angol teológus legismertebb munkájában, a Telluris Theoria Sacrában láttak napvilágot. Kozmogóniai értekezése - amelyben a természettudományi felfedezéseket próbálta vegyíteni a Szentírás tanaival - először 1681-ben jelent meg latin nyelven, majd három évvel később angolra is lefordították.

Burnet - mint írja - sehogyan sem tudta összeegyeztetni a földgolyó fizikai szabálytalanságait azzal, hogy Isten a világ megteremtésekor a tökéletességre törekedett. A világegyetem keletkezésének elméletével foglalkozó, már a korban sokat vitatott művében arra a konklúzióra jut, hogy a Földet Isten tökéletes gömbnek teremtette meg, de alakját a bibliai özönvíz következtében elveszítette.

Amit ma látunk, az az új Föld "roncsa" - érvel Burnet. A térképeken - amelyeket az io9 tudományos ismeretterjesztő portál nyomán a The Daily Mail adott közre - Burnet azt mutatja be, hogyan változott a Föld formája és hogyan alakította azt át az özönvíz, így például leírja, hogy a ma víz borította részek egykoron a planéta felszínei voltak. A teológus kiszámolta: a negyven nap és negyven éjjelen át tartó esőzés kevés volt ahhoz, hogy a víz az egész világot beborítsa, ezért szerinte a vizek egy része a földfelszín alatti vízrétegből származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár