2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Meghalt Jaruzelski

2014. május 25. 19:37 MTI

Meghalt Wojciech Jaruzelski tábornok. Lengyelország utolsó kommunista vezetőjét hosszú betegség után, vasárnap délután, életének 91. évében érte a halál egy varsói katonai kórházban, ahol kisebb megszakításokkal hónapok óta ápolták – jelentette a lengyel média.

Jaruzelski halálának hírét Aleksander Kwasniewski volt államfő közölte a sajtóval. Ezt később megerősítette a Katonai Orvosi Intézet, amely közleményben adta hírül, hogy a tábornok vasárnap 15.24 perckor a kórházban elhunyt. Végig mellette volt leánya, Monika.    

Jaruzelski a kommunista Lengyelországban a fegyveres erők főparancsnoka, védelmi miniszter, majd a Lengyel Egyesült Munkáspárt  vezetője volt, és ő vezette a Nemzeti Megmentés Katonai Tanácsát, amely 1981. december 13-án a hadiállapotot kihirdette, hogy elfojtsák a demokráciát követelő Szolidaritás független szakszervezet által ihletett országos tiltakozásokat. A hadiállapotot csak 1983-ban oldották fel.    

Ő volt a lengyel ellenzékkel folytatott 1989-es kerekasztal-tárgyalások egyik kezdeményezője. Az 1989. június 4-i első részlegesen szabad parlamenti választások után köztársasági elnökké választották, ezt a tisztséget 1990. december 22-ig töltötte be, amikor hivatalba lépett a megválasztott új elnök, Lech Walesa. Jaruzelski ezt követően nyugdíjba vonult.    

A volt lengyel elnök július 6-án töltötte volna be 91. születésnapját. Évek óta limfómában – a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben – szenvedett, és kemoterápiás kezelésben is részesült, ami komplikációkat okozott nála. Május 11-én a kórházban agyvérzést kapott.   

Jaruzelski ellen két per is folyt, az egyik az 1970. decemberi tengermelléki munkástüntetések véres leverése, a másik a hadiállapot bevezetése miatt. 2011-ben mindkét eljárást felfüggesztették a tábornok rossz egészségi állapota miatt.    

A hadiállapot máig éles viták tárgya a történészek és a társadalom körében. Vannak, akik nem tudják megbocsátani neki a Szolidaritás szakszervezet betiltását és a hadiállapot mintegy 100 halálos áldozatát. Felmérések szerint azonban a lengyelek között még mindig többen vannak azok, akik indokoltnak tartják a hadiállapot bevezetését, mint az ellenkező véleményen lévők.

Védelmezői szerint Jaruzelski a hadiállapottal egy szovjet intervenciótól akarta megmenteni Lengyelországot, és azt is az ő érdemének tudják be, hogy a kerekasztal-tárgyalások életre hívásával ő volt a kezdeményezője az 1989-es rendszerváltozásnak Lengyelországban és egész Kelet-Európában.        

Jaruzelski temetéséről a családdal történő egyeztetés után intézkednek - közölte Joanna Trzaska-Wieczorek, az elnöki hivatal sajtóosztályának vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár