2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Örökre elhallgatott a szovjet vezetők "angol hangja"

2014. május 19. 11:05 MTI

Nyolcvanegy évesen elhunyt Viktor Szuhodrev, a szovjet vezetők legendássá vált "angol hangja", aki Nyikita Hruscsovtól Mihail Gorbacsovig fordította oroszról a politikusok szavait. A tolmácsot pénteken érte a halál - jelentették be Moszkvában.

Pályafutása során Szuhodrev a hidegháború idején tartott valamennyi fontos tanácskozáson részt vett. Ő fordította angolra Hruscsov elhíresült szavait, az "Eltemetjük Önöket!" mondatot, amely 1956. november 18-án hangzott el Lengyelország moszkvai nagykövetségén és jelképévé vált a két szuperhatalom, a Szovjetunió és az Egyesült Államok közötti szembenállásnak. Az orosz külügyminisztérium közleményben méltatta az elhunytat. "Távozott a diplomata és kiváló tolmács, aki alaposságáról, lényeglátásáról, humoráról és barátságos természetéről volt ismert" - írták.

Viktor Szuhodrev 1932. december 12-én született. Az angol nyelvet - amelyet kifogástalanul beszélt - gyerekkorában sajátította el, édesanyja ugyanis a londoni szovjet kereskedelmi kirendeltségen dolgozott. Apja, a szovjet titkosszolgálat tisztje az Egyesült Államokban tevékenykedett. 1956-ban az idegen nyelvek katonai intézetében végzett, majd a külügyminisztériumhoz került. Karrierje gyorsan ívelt felfelé, hamar Nyikita Hruscsov pártfőtitkár hivatalos tolmácsa lett.

1959-ben a Life magazin közölt egy levelet, amelyben egy olvasó azt írta: részt vett egy találkozón, ahol a fiatal Szuhodrev fordította Hruscsov szavait, és úgy találta, hogy a fordító "körültekintően, de villámgyorsan" dolgozott és lenyűgöző teljesítményt nyújtott.

A briliáns tolmácsot szovjet vezetők sorával és hat amerikai elnökkel hozta össze jó sorsa. Richard Nixont olyannyira lenyűgözte Szuhodrev teljesítménye, hogy Leonyid Brezsnyevvel való 1972-es találkozóján úgy döntött, nincs szüksége az amerikai tolmácsra. Az orosz fordító így egyedül maradt a két nagyhatalmi vezetővel.

Viktor Szuhodrev egyik utolsó "fellépése" a Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan közötti tárgyalás volt, amely elvezetett a közepes és rövid hatótávolságú rakétáik felszámolásáról szóló INF-szerződés aláírásához 1987-ben. Pályafutását az ENSZ New York-i székhelyén fejezte be az orosz diplomáciai képviselet tagjaként.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár