2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyitják az egykori császári hárem pekingi otthonát

2014. február 25. 17:07 MTI

Tudományos műhelyt hoztak létre a pekingi Palotamúzeumban, közismertebb nevén a Tiltott Városban a doktori fokozatot elért kínai és külföldi kutatók számára - közölte a múzeum kurátora, San Csi-hsziang kedden.

Ez azt jelenti, hogy a császárváros területén működő kutatói bázis egy olyan közösséget szeretne teremteni, amelynek PhD-t megszerzett tagjai régészeti kutatásokat és kulturális ereklyék szakértői vizsgálatát fogják végezni. A programot három évesre tervezik kutatók, tudósok, szakértők részvételével.

A kurátor arról is beszámolt, hogy a tudományos kutatások és publikációk elősegítése mellett keresik az együttműködést a tajvani (tajpeji) palotamúzeummal, hogy szakembereikkel elvégezzék több mint 2000 bronztárgy alapos kutatását. Sen jelezte, hogy felvetésük Tajpejben pozitív visszhangra talált.

A kurátor elmondta, hogy Kína jelenleg a múzeumok virágkorát éli, évente több mint 200 múzeum nyílik. Hozzátette ugyanakkor, hogy színvonalukat tekintve még mindig nagy a különbség a nyugati és a kínai intézmények között.

Sen nemrégiben nyilatkozott arról, hogy a Tiltott Városban látogatható területet is fokozatosan bővíteni fogják, a nagyközönség előtt nyitott jelenlegi 52 százalékot 2018-ra 76 százalékra növelik. 2015-ig megnyitják a palota nyugati szektorát, ahol annak idején a császári hárem otthona volt.

A Tiltott város a világ legnagyobb épen maradt palotaegyüttese, 1420 és 1911 között két császári dinasztia uralkodóinak lakhelye, évszázadok hatalmi központja. A világörökség részeként nyilvántartott épületegyüttest évente több mint 15 millió látogató keresi fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár