2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar felajánlásból épülhet múzeum Kambodzsában 

2013. december 9. 17:10 MTI

Egyesíti és Kambodzsának adományozza khmer kollekcióját a világ két legnagyobb khmer aranytárgygyűjteményének tulajdonosa, Zelnik István és az amerikai Douglas Latchford; a mintegy ezer darabos anyaghoz Zelnik István építtet múzeumot Phnompenben.

A Khmer Birodalom fénykorából, a 9-13. századból Kambodzsa viszontagságos történelme miatt viszonylag kevés aranytárgy maradt fenn, ezért nagy jelentőségű a két gyűjtő felajánlása. Az egyesített kollekció bemutatásához Zelnik István vásárol és újít fel egy épületet a kambodzsai fővárosban - jelentette be hétfőn Budapesten a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet igazgatója.

Renner Zsuzsanna indológus Belényesy Károly ásatásvezetővel a sajtótájékoztatón bemutatta a kutatóintézet 2011-es Koh Ker-i feltárásait összefoglaló kötetet, amely az ICC Angkor (Nemzetközi Koordinációs Bizottság Angkor Történelmi Terület Megóvására és Fejlesztésére) decemberi konferenciájára jelent meg. Mint emlékeztetettek, a kutatóintézet a helyi örökségvédelmi hatósággal, az APSARÁ-val kötött szerződések alapján kutatja a Khmer Birodalom egyik fővárosát, a dzsungel által később benőtt és jórészt elfeledett Koh Kert.

Mindeddig úgy tartották, hogy Koh Ker mindössze húsz évig volt az egykor szinte egész Délkelet-Ázsiát uraló birodalom központja, a LiDAR légitérképezési program, a kerámiavizsgálatok, valamint a próbaásatások azonban megerősítették: az építkezések számos korszakon át folytatódtak a településen, amelynek mesterséges vízrendszerei a sokkal ismertebb Angkorral is felvették a versenyt. Így arra lehet következtetni, hogy Koh Ker jelentős és hosszú időn át fennálló városi központ volt - közölte.

Renner Zsuzsanna elmondása szerint Claude Jacques professzor a magyar feltárási program keretében elkészítette Koh Ker teljes epigráfiájának feldolgozását, melyet 2014 elején tervez megjelentetni a Magyar Délkelet-ázsiai Kutatóintézet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár