2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ásatások Szent László ideiglenes nyughelyén

2013. szeptember 13. 10:12

A Nemzeti Örökségvédelmi Központ munkatársai a Somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely tervezett fogadóépülete területén végeztek régészeti kutatásokat.

A somogyvári Kupavár-hegy az egyik legjelentősebb kora Árpád-kori központunk: az itt található bronzkori földvár területére épült bencés monostor Szent László ideiglenes nyughelyéül is szolgált. A NÖK által vizsgált terület a vár alatti völgyben, a Beslia-hegy aljában fekszik. Ezen a területen egy másik, korábbi kutatásokból is ismert lelőhely található, ahol a terepbejárás során bronzkori, római kori, és Árpád-kori leleteket gyűjtöttek a szakemberek.

A tervezett fogadóépület területén intenzív sávos terepbejárást, majd magnetométeres geofizikai vizsgálatot végeztek. A terepbejárás adatai alapján a vizsgált helyszínen késő bronzkori, római kori, Árpád-kori és késő középkori lelőhely létére következtettek, a geofizikai vizsgálat során pedig sűrűn elhelyezkedő régészeti jelenségek mágneses anomáliáját (árkok, épületek, gödrök) azonosították. Ezek alapján viszonylag egyértelműen meghatározható volt a terület érintettsége még azt megelőzően, hogy bármilyen bolygatást végeztek volna rajta a régészek.

Az ezt követő próbafeltárás során több régészeti korszakból származó településrészek – kemencés épületek, gödrök és árkok – kerültek elő. Ezek a jelenségek – a korszakokat tekintve a korábbi kutatási eredményekkel nagyrészt összhangban – szórványosan bronzkori, míg zömében római kori és Árpád-kori leletanyagot tartalmaztak. Néhány objektumban kelta leletanyagot is találtak. Az eddigi legjelentősebb leletek a római korból származnak (elsősorban kerámia: terra sigillata, mécsestöredékek); ugyanakkor figyelemre méltó az egyik Árpád-kori tapasztott padlójú veremház, amelynek kemencéjéből egy csaknem egész fazék látott napvilágot.

A NÖK ásatásáról bővebben itt olvashat

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár