2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katonazenekari programokkal várják az érdeklődőket Debrecenben

2024. június 25. 13:20 MTI

A mintegy 600 zenészt felvonultató Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál az idei év egyik legnagyobb szabású rendezvénye: a két magyar katonazenekar mellett tíz országból is érkeznek zenészek az eseményre.

Katonazenekar
Az MH Debreceni Helyőrségzenekar egyik koncertje – illusztráció (Facebook / Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár)

A 22. Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált július 3. és 6. között rendezi meg Debrecenben a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a város önkormányzata.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a fesztivál hétfői budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: amióta a katonaság, katonáskodás létezik, azóta létezik katonazene is. Egyéb kommunikációs eszköz, tárgyi és rádiókapcsolatok hiányában a csatában nagyon fontos feladata volt a zenének és a zenészeknek egyaránt. A katonazene harcra hívott, buzdított, lelkesített, a veszteségekre vigaszt nyújtott és emléket is állított a hősöknek – fogalmazott az államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy napjainkban nagy sikerrel rendeznek szerte az országban katonazenekari fesztiválokat. A mintegy 600 zenészt felvonultató Nemzetközi Katonazenekari Fesztivál az idei év egyik legnagyobb szabású rendezvénye: a két magyar katonazenekar mellett tíz országból is érkeznek zenészek az eseményre – hangsúlyozta Vargha Tamás.

Megjegyezte, hogy a cívisvárosban a négynapos fesztivál lehetőséget ad arra is, hogy a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség megismertesse a résztvevőkkel a katonai hivatást: július 6-án hangtechnikai eszközeit mutatja be és fegyverbemutatót is tart a honvédség.

Kitért arra is, hogy toborzópontot is létesítenek az eseményen, amely reményeik szerint fontos állomása lesz a Magyar Honvédség napokban indított tartalékos toborzókampányának.

Csizmadia Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség főkarmestere a sajtótájékoztatón felidézte, hogy a Magyar Honvédség katonazenekarai 1896 óta működnek.

Mint mondta, a mai katonazenekarok előtt sem műfajbeli, sem szakmabeli akadályok nincsenek.

A Nemzetközi Katonazenekari Fesztivált 1977 óta rendezik meg a hajdú-bihari megyeszékhelyen – emlékeztetett rá Balázs Ákos Debrecen alpolgármestere.

Kiemelte: a kezdetektől az a célja a rendezvénynek, hogy a kulturális élmény mellett népszerűsítse a honvédséget és bemutassa a katonai hagyományokat.

Az elmúlt évtizedekben Európa szinte valamennyi hadseregének egy-egy zenekara vendégeskedett Debrecenben. Ahogy maga a cívisváros is, a seregszemle is egyszerre szimbóluma a tradíciónak és a megújulásnak – fogalmazott az alpolgármester.

„A régi alapokra építve egy szélesebb közönség számára is vonzó eseményt szeretnénk megvalósítani, amelynek középpontjában nemcsak a katonazene, hanem a teljes, megújuló Magyar Honvédség áll” – 0hangsúlyozta Balázs Ákos.

A kétévente megrendezendő seregszemlén az idén jubiláló, 70 éve megalakult Magyar Honvédség Debrecen Helyőrségzenekar és a Magyar Honvédség (MH) Központi Zenekara mellett Csehország, Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Hollandia, Olaszország, Egyiptom, Törökország, Románia és Lengyelország mutatkozik be a közönségnek Debrecen főterén, a Kossuth téren – mondta el az alpolgármester.

Kitért arra is, hogy a fesztiválon a katonazenekari programokon kívül tematikus kísérőprogramok is lesznek: a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Debreceni Nagyerdő Sportkör közreműködésével tájékozódási és ügyességi versennyel, lézeres és légpuskás lövészeti lehetőséggel, valamint gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket.

A fesztivál kiemelt kísérőprogramja a Generációk büszkesége című fotó- és videótárlat, amely a 175 éves a Magyar Honvédség című pályázatra beérkező munkákat mutatja be. A fesztivál az ünnepi záróhangversennyel ér véget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár