2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Azonosították a New Jersey mellett elsüllyedt újkori gőzöst

2013. augusztus 30. 13:11

Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk azt a 19. századi gőzhajót, amely egy kereskedelmi hajóval történt ütközés nyomán veszett a hullámsírba.

Bő negyven évvel megtalálása után, idén augusztusban sikerült azonosítani az amerikai földtani intézet kötelékébe (National Geodetic Survey, NGS) tartozó kutatóhajó, az 1860-ban elsüllyedt Robert J. Walker roncsát. A búvárok 1970-ben, 25 méteres mélységben találták meg a gőzös maradványait New Jersey mellett, de egészen mostanáig nem tudták megállapítani, hogy melyik hajót rejtette a hullámsír. A kutatóknak végül a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) szakembereivel együttműködve, szonárfelvételekkel sikerült azonosítaniuk a roncsot.

Az 1848-ban vízre bocsátott Robert J. Walker az egyik legkorábbi vastestű gőzös volt az Egyesült Államokban. A hajó a Coast Survey-nél szolgált, amit Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke hozott létre abból a célból, hogy felmérjék Amerika partjait és hajózási térképeket készítsenek. A Robert J. Walkerre is ez a szerep hárult, a Mississippi állam szenátoráról elnevezett gőzös Florida Keys és az alabamai Mobile körül szelte a vizeket.

Az amerikai polgárháború közeledtével a Coast Survey is fokozta készültségét és elkezdte feltérképezni a később stratégiai fontosságú kikötőket. A Walker éppen végzett a Mexikói-öbölben és New York felé tartott volna, amikor 1860. június 21-én egy kereskedelmi hajó, egy szkúner New Jersey partjaitól 16 kilométerre nekiment; a hajó egy órán belül elsüllyedt, 66 fős legénységéből 20-an vesztek oda.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár