2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a sörről

2013. augusztus 29. 16:00

Az ókori egyiptomiak vallási szerepet is tulajdonítottak a sörnek, mivel úgy tartották, hogy a részegség közelebb viheti őket az istenségekhez.

1. Mai tudásunk szerint a világ legrégebbi sörszerű italát az ókori Iránban készítették i. e. 7000 környékén. A rizsből készült, sör-bor hibridnek nevezhető nedűt mézzel, szőlővel és galagonyával ízesítették.

2. Hammurapi, a legendás babiloni uralkodó (i. e. 1792-1750) ítéletgyűjteménye 20 különböző sörfajtát említ. Létezett árpából készített sör, búzasör, híg, vörös és fekete sör is.

3. Az ókori egyiptomiak vallási szerepet is tulajdonítottak a sörnek, mivel úgy tartották, hogy a részegség közelebb viheti őket az istenségekhez.

4. Hippokratész (i.e.460-377), az orvoslás atyja a világon elsőként foglalta össze a sör gyógyhatásait, amelyet láz ellen és vízhajtóként is javasolt.

5. Az ókorban a borfogyasztás szokása terjedt el, a sört a rómaiak barbár italnak tartották. A sörfogyasztás elterjedése elsősorban a germán törzseknek volt köszönhető.

6. A középkorban a sörkészítés a mezőgazdasági központtokként is funkcionáló szerzetesrendi kolostorokban folyt, majd a 14. századtól fokozatosan a serfőző céhek vették át a vezető szerepet a sörgyártásban.

7. Bajorországban 1516-ban törvényileg szabályozták, hogy a sör összetevői között csak maláta, komló és víz szerepelhet. Az élesztő csak később vált az ital egyik sztenderd alapanyagává.

8. Bár Európában a 11-12. században vált a sör fűszerévé, Angliában csak a 16. századtól kezdve ízesítik komlóval a söröket. VIII. Henrik angol király még „alávaló növénynek” nevezte a komlót, amely nyomorba dönti a népet.

9. A világ első dobozos söre, a Krueger Cream Ale 1935-ben került forgalomba a Virginia állambeli Richmondban.

10. A vietnami háborúban a túlzott sörfogyasztás komoly gondot okozott az ausztrál seregnek, amelynek katonái részegen három felettesüket is megölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár