2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kuba Phenjantól kapott fegyvereket a nyolcvanas években

2013. augusztus 14. 17:48 MTI

Jurij Andropov szovjet pártfőtitkár a nyolcvanas években magára hagyta Kubát az Egyesült Államokkal szemben, ezért Havanna Észak-Koreától kapott fegyvereket - derül ki egy szerdán megjelent cikkből, amelyben Fidel Castro volt kubai államfő a több évtizedes kubai-szovjet kapcsolatokra emlékezett vissza.

Jurij Andropov, aki 1982-1984 között állt a Szovjetunió élén "azt mondta nekünk: ha megtámad bennünket az Egyesült Államok, egyedül kell harcolnunk". A nyolcvanas évek végén, amikor a Moszkva be akarta, és be is szüntette a Kubának nyújtott támogatást, az országnak "egymillió harcos számára elegendő fegyverre" volt szüksége az esetleges amerikai agresszió ellen.

"Kim Ir Szen elvtárs, aki harcedzett és kifogástalan harcos volt, 100 ezer AK gépkarabélyt küldött nekünk, lőszerrel együtt, anélkül, hogy egy fillért kért volna érte" - írta a veterán kubai vezető a hivatalos kubai médiumokban a 87. születésnapja után egy nappal megjelentetett hosszú cikkében. Fidel Castro 2007-ben távozott a hatalomból súlyos egészségügyi problémái miatt. A cikkben foglalkozott a szovjet vezetőkkel fenntartott kapcsolataival is a Kuba és a Szovjetunió közötti szoros szövetség közel három évtizede éve alatt.

Castro nem tett egyetlen utalást sem arra, hogy júliusban Panamában elkobozták egy elavult kubai fegyvereket rejtő észak-koreai teherhajó szállítmányát, amikor a hajó át akart haladni a Panama-csatornán, valószínűleg megsértve a Phenjan elleni nemzetközi embargót. Havanna szerint a fegyvereket javításra küldték Észak-Koreába. Az ENSZ szakértő csoportja kedden érkezett Panamába, hogy megvizsgálja a 240 tonna katonai felszerelést.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár