2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szenzációs leletek a londoni vasút alól

2013. augusztus 9. 14:02

Egy londoni vasúti alagút építésekor a több ezer középkori pestises áldozat, egy ókori római út, valamint lópatkók és velencei aranyérme feltárása mellett bizonyítékot találtak arra, hogy már i. e. 7000 körül lakott volt a Temze partja a mai London területén. A woolwichi munkaterületen közel 150 darab mezolitikum kori kőeszközt is felfedeztek a kutatók.

Nagy-Britannia, sőt egész Európa legköltségesebb és legnagyobb vasútépítési projektje során őskori kőeszközöktől kezdve egy 2000 éves lópatkón át középkori pestises maradványokig és aranyérmékig szinte minden korból találtak valamilyen leletet a szakemberek. A kutatók több tucat, 150 éves emberi maradványra is ráleltek: a csontok a szomszédos területen elhelyezkedő Bedlam Kórház, a világ első pszichiátriai otthonának egykori lakóihoz tartoztak.

Több ezer csontvázat találtak a londoni vasút építésekor

A vasúti építkezés egy másik szakaszán, a Liverpool Street környékén 150 darab, mezolitikumból származó kőeszközökre bukkantak. A régészek szerint az őskori londoniak a folyóparti területet folyami kövek gyűjtésére és kőeszközök készítésére használták. Az őskori „szerszámgyárat” feltáró kutató és az egész Crossrail vasúti projekt vezető régésze, Jay Carver elmondta: „ez egy rendkívüli és egyedálló leletcsoport, amely azt feltételezi, hogy az ember a jégkorszak hosszú kényszerű 'szünete' után hamar visszatért Angliába, s a Temze-völgyben telepedett le.” A kutatók úgy vélik, rendkívüli helyszínnel van dolgunk, egyfajta „beszerzési területtel”, amely a korabeli londoniak igényeit elégítette ki.

Egy római sestertius i. sz. 30-ból

A szakemberek a Liverpool Streeten egy jó állapotban megőrződött római utat is felfedeztek, amelynek alapjai alatt egy teljes emberi csontvázra leltek. Nem véletlen, hogy a közelben egy i. sz. 30-ból való római sestertius is előkerült. A szakértők úgy vélik, hogy a frissen feltárt ókori út egykoron forgalmas lehetett, mivel több egyéb lelet is felbukkant mellette: lópatkók, lószerszámok és különféle fémből készült eszközök.

Az 1348-as, egész Európán végigsöprő pestisjárvány is hagyott nyomott a helyszínen. A London lakosságának felét elpusztító fekete halál négyezer áldozatát találták meg a földalatti vasútépítés során. A 16. századból pedig velencei aranyérméket, illetve medálokat is felleltek, amelyeket minden valószínűség szerint arisztokraták vagy egyéb előkelők hordhattak.

Egy 16. századi velencei medál

A régészek azt tervezik, hogy jövőre indítják el az ásatási munkálatokat a Liverpool Streethez közeli, 17. századi temetőben, ahol közel háromezren nyugszanak. A kutatók azt remélik, hogy a nagyszabású ásatás közben a római utak maradványai mellett római kori épületek alapjai is előbukkannak majd a föld alól.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár