2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az eddigi legrégebbi kőbaltákat

2013. január 31. 13:35

A tudósok a valaha ismert legkorábbi kézi kőbaltákra bukkantak Etiópiában, amelyeket a vizsgálatok szerint 1,75 millió évvel ezelőtt készítettek. A kutatók szerint mivel a leletek keltezése egybeesik a Homo erectus megjelenésével, valószínűleg a „felegyenesedett emberhez” köthetők a forradalmi eszközök.

A megtalált eszközök kora nagyjából egybeesik a Homo erectus megjelenésével, amelynek megkövesedett maradványai szintén megtalálhatóak voltak az etiópiai ásatási helyszínen, fejtette ki Yonas Beyene etióp régész. Összességében az eredmények azt mutatják, hogy az ősi szerszámkészítési technika kezdetei egybeestek az új emberi faj megjelenésével. „A felfedezés azt mutatja, hogy a technológia a Homo erectus megjelenéséhez köthető” – válaszolte Beyene a LiveScience tudományos hírportál kérdésére. Az eredmények ismertetését a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóirat közölte.

Őseink egészen 2,6 millió évvel ezelőttig csupán kezdetleges eszközöket használtak. A Homo habilis megjelenése után finomodott ugyan az eszközhasználat, azonban az „olduvai-ipar” által előállított „termékek” még mindig csupán két kő összeütögetése következtében létrejövő éles szilánkokat jelentettek. Azonban közel egymillió évvel később őseink jóval kifinomultabb eszközöket vehettek igénybe, amelyek kétoldali baltára hasonlítottak. Ezek az úgynevezett acheuli kultúrához tartozó eszközök 20 centiméter hosszúak, és valószínűleg hús felszeletelésére használták őket. A kutatók nemrégiben felfedeztek ehhez hasonló leleteket a mindössze pár kilométerrel odébb található kenyai Turkana tó közelében, amelyeket 1,76 millió évesnek ítéltek.

A Homo erectus megjelenésével való véletlen egybeesés miatt a tudósok úgy vélik, a kőeszközöket az új faj hozhatta létre, azonban a fosszíliák és az egyéb leletek bizonytalan datálása miatt érdemes óvatosan fogalmazni, fejtette ki kétségeit Paul Renne, a kaliforniai Berkeley Geokronológiai Központ igazgatója. Beyene, Renne és kollégáik azonban találtak olyan acheuli eszközöket, amelyek korban megkülönböztethetlenek a kenyai leletektől, ami arra utal, hogy a kőbalták párhuzamosan terjedtek el. Így az etiópiai konso-i régészeti helyszínen talált Homo erectus fosszíliák tovább növelik a valószínűségét, hogy ez a faj hozta létre az új eszközöket.

A kutatók a több mint 350 kétélű kőeszköz maradványát Konsóban különböző rétegekben találták meg, ezek az emberi evolúció közel egymillió évét ívelik át. A kőeszköz-készítés egészen 800 ezer évvel ezelőttig ugyanolyan maradt, amikor a szerszámok éleinek megmunkálása még kifinomultabbá és összetettebbé vált, vélik a kutatók, akik egytől egyig hozzáteszik: nagyon nehéz bizonyítani, hogy a Konsóban fellelt eszközöket tényleg a Homo erectus készítette.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár