2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ahol egykor román cipő és NDK-s fehérnemű volt kapható

2013. augusztus 5. 16:28 MTI

Százhuszadik születésnapját ünnepli idén a moszkvai GUM, ahol a szovjet időkben román cipőért vagy NDK-s fehérneműért álltak sorba, ma már azonban luxusbutikokkal várja a vásárlókat.

Még néhány hónapot várni kell az egykori Állami Nagyáruház (eredeti neve Felső Kereskedősorok) hivatalos születésnapjára, hiszen a 16 ezer négyzetméteres üvegfödém alatti három passzázsát 1893. december 2-án nyitották meg a Kremllel szemben. A születésnapi ünnepségek azonban már július elején megkezdődtek egy Christian Dior divatbemutatóval a Vörös téren, a Lenin Mauzóleum közelében ez alkalomból felállított futurista pavilonban.

A párizsi divatház jól ismeri a GUM-ot: 1959-ben manökenjeit itt fényképezték hosszú ruhákban és széles kalapokban, a háttérben az áruház kíváncsi vásárlóival. Mára a szovjet állami üzletek sivár kirakatait felváltotta a Burberry, a Calvin Klein és a Gucci, a Kreml vörös falai pedig Louis Vuitton boltjának kirakatüvegében tükröződnek. "Legfontosabb partnereink a luxusmárkák" mondta Timur Guguberidze, az áruház igazgatója. "A GUM-ot azonban a szovjet időkben átépítették, és nem akarunk megfeledkezni erről az időszakról sem".

2008-ban például Gasztronom N01 (egyes számú élelmiszerbolt) néven csemegeüzlet nyílt a GUM-ban. A napi 24 órán át nyitva tartó üzletben kapható olasz felvágott, francia sajt és pezsgő, vodka és kaviár, de megtalálhatók itt a Szovjetunió idejének népszerű termékei is: a papírpohárban árult körteillatú limonádé, a nyírfaszirup háromliteres üvegekben, és a tölcséres fagylalt. Gyenyisz Romogyin történész szerint a GUM jelenlegi vezetése a szovjet idők nosztalgiájára játszik. A recept működik: évente mintegy 15 millió látogatója van az áruház három szintjén működő több mint 400 üzletnek, kávéháznak, mozinak.

A Bosco Di Ciliegi orosz cég, amely az államtól 2040-ig bérli a helyiségeket, részleteket nem közölt, csupán annyit, hogy a vállalkozás igencsak jövedelmező. Kereskedelmi jellegén túl a GUM mindig is Oroszország történelmét tükrözte, a XIX. század végi műszaki fejlődéstől a legutóbbi húsz év átalakulásáig" mondta Gyenyisz Romogyin. 1893-as nyitásakor a milánói Galleria Vittorio Emmanuele II mintájára Alekszandr Pomerancev orosz építész által tervezett áruház egyedülálló volt a cári Oroszországban, sőt méretét tekintve egész Európában is.

Az 1917-es forradalom után a híres parfüm-, selyem- és csemegeüzletek helyiségeiben közigazgatási hivatalok működtek, sőt hivatalnoki lakások voltak. A kormány többször is le akarta bontatni, de végül elállt ettől a tervtől. Sztálin 1953-as haláláig várni kellett az áruház rehabilitálására. A GUM-ot rekordidő alatt újították fel, és 1953. december 24-én ismét megnyitotta kapuit. Régi fényét visszanyerve a moszkvaiak kedvenc helye lett: többórás sorbaállás árán a Szovjetunióban hiánycikknek számító termékeket, nyugati kozmetikumokat, jugoszláv cipőket, keletnémet fehérneműt és indiai teát is lehetett itt kapni. A Szovjetunió bukása után ismét sorban állás kezdődött, de ezúttal az első nyugati butikok az Yves Rocher és a Galleries Lafayette megnyitásakor. Ezeket azóta még nevesebb márkák váltották fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár