2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így öltözködtek a Stasi-ügynökök

2013. július 31. 08:15

Kissé félszegen álló, vörös kardigánt viselő, kezeit hasán összekulcsoló pocakos úriember, hozzá elegáns óra, begombolt ing és barna napszemüveg. Egy másik képen barna szőrmekabát, usánka szerű fejfedő, zsebre dugott kezek és apró bajusz – a tekintet szinte ugyanaz, egykedvű, kissé unott. A következőn lezser viselet, de az alany már nő: világoskék farmerban és fekete bőrkabátban. S hogy kik ők? Mind-mind a Stasi egykori rettegett ügynökei.

Egy német művész, Simon Menner az utóbbi két évben a hatalmas Stasi-archívum iratanyagában kutatott, és arra kereste a választ, hogy az egykori keletnémet állambiztonsági szolgálat ügynökei milyen úton-módon próbáltak "elvegyülni" a megfigyeltek között, kutatásának eredményét pedig a novemberben megjelenő könyvében (Top Secret: Images from the Stasi Archives) foglalta össze. Menner a könyv előszavában arra figyelmezteti az olvasókat, hogy bármennyire is mulatságosak és abszurdnak hatnak ezek a képek, nem szabad szem elől téveszteni a mögöttes célt. 

Ahogy az Menner kutatásából kiderült, ezeket a felvételeket a kiképzés során készítették egymásról a Stasi dolgozói. Az ügynököket kézikönyvek segítették abban, milyen módokon próbálják személyazonosságukat titkolni, például úgy, hogy „nyugati turistáknak” öltöznek. 

A Stasi (Ministerium für Staatssicherheit) az NDK állambiztonságért felelős központi államigazgatási szerve volt, lényegében közvetlenül a kommunista állampárt legfelsőbb vezetésének irányítása alá tartozott. A Stasi feladatai közé tartozott többek között az államhatár őrzése, a belső karhatalmi és a különféle titkosszolgálati feladatok ellátása, különösen a belső politikai elhárítás, vagyis a politikai rendőrség működtetése.

„Fénykorában” a Stasi a népességhez viszonyítva sokkal több ügynököt foglalkoztatott, mint a KGB vagy éppen a CIA: egy Gestapo-tisztre kétezer ember, míg egy Stasi-ügynökre 166 keletnémet lakos jutott. A nácivadász Simon Weisenthal egy ízben például úgy fogalmazott, hogy a keletnémet titkosszolgálat még a Gestapónál is rosszabb volt. 1989-ben, a rendszerváltás hajnalán a szervezet állományában 102 ezer ember volt, míg a nem hivatalos munkatársak (inoffizielle Mitarbeiter) száma félmillióra rúgott. A Stasi összesen tízmillió keletnémet személyt figyelt meg, azaz majdnem minden második embert.

Az egykori Stasi megmaradt iratait kezelő, 1990 januárjában létrehozott szövetségi hivatalban ma összesen mintegy 112 kilométer hosszúságú papíranyagot kezelnek, 39 millió aktát archiválnak, illetve dolgoznak fel, továbbá több mint 1 millió fotót, több ezer filmet, videót és ugyanannyi magnószalagot őriznek.

Az első Stasi-törvény 1991. december 29-én lépett hatályba. A hivatalhoz két évtized alatt nagyjából 1,7 millió megkeresés érkezett közalkalmazottak, közhivatalt betöltő személyek átvilágítására, több millióan pedig, akiket a Stasi megfigyelt, betekintést kértek a rájuk vonatkozó dokumentumokba. Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a Stasi iratanyaga irán, a hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár